Discuţiile dintre UE şi Turcia pe tema refugiaţilor, amânate până la începutul lunii martie

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că un "plan de acţiune comun cu Turcia rămâne o prioritate" pentru gestionarea crizei europene a refugiaţilor. Comentariile au fost făcute la câteva ore după discuţiile de joi cu liderii UE de la Bruxelles.
Premierul britanic David Cameron (st) şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.02.2016

Adresându-se presei vineri dimineaţă, după prima zi a summitului liderilor UE de la Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat o întâlnire specială cu Ankara pentru a aborda mai eficient valul de migranţi care a lovit Europa.

“Am căzut de acord ca planul nostru de acţiune comun cu Turcia să rămână o prioritate. Şi trebuie să facem tot ce putem pentru a reuşi. Din acest motiv, avem intenţia de a organiza o întâlnire specială cu Turcia la începutul lunii martie”, a declarat Tusk.

În urma atacului terorist de miercuri din Ankara, premierul turc Ahmet Davutoglu şi-a anulat călătoria la Bruxelles pentru acest summit, forţând liderii UE să îşi amâne întâlnirea pe tema crizei refugiaţilor.

“Nicio alternativă” la o cooperare cu Turcia

Peste 1 milion de refugiaţi au intrat în UE în 2015, majoritatea fugind de războaiele din Siria, Irak şi alte ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Afluxul de migranţi, mulţi dintre ei sosind în Grecia prin Turcia, a determinat mai multe state membre UE, inclusiv Germania, să implementeze controale de frontieră în zona Schengen.

Un sistem de relocare a refugiaţilor pe bază de cote, pentru a reduce presiunea asupra unor ţări membre, s-a dovedit a fi ineficient deoarece fostele state sovietice refuză să accepte implementarea acestui plan al UE.

“Trebuie să respectăm regulile şi legile pe care le-am adoptat împreună. Acest lucru se referă atât la deciziile privind redistribuirea cât şi la nevoia de a ajunge din nou, treptat, la situaţia în care toţi membrii din zona Schengen aplică codul Schengen privind frontierele”, a adăugat Tusk.

Conform, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cooperarea cu Turcia este crucială pentru gestionarea valului de imigraţie care a dus la criza politică actuală din blocul european.

“Am confirmat faptul că nu există nicio alternativă la o cooperare bună, inteligentă şi înţeleaptă cu Turcia”, a afirmat Juncker, conform Deutsche Welle.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a susţinut declaraţiile oficialilor UE asupra imigrării, declarând: “În Europa, toţi suntem mereu parteneri”, adăugând că pentru ea este important faptul că s-a prioritizat planul de acţiune comună între Turcia şi UE.

Merkel este intens criticată în Germania, atât de politicieni din propriul său partid şi din coaliţia de guvernare, cât şi de politicieni din opoziţie, pentru politica sa de a primi cu braţele deschise refugiaţii în ţară, în special pe sirienii care fug din calea conflictului sângeros din ţara lor natală.

“Un oarecare progres” în privinţa Marii Britanii

Între timp, discuţiile pentru renegocierea apartenenţei Marii Britanii la UE au făcut joi “un oarecare progres”, conform lui Tusk, deşi unii lideri europeni consideră că procesul ar putea dura mai mult decât s-a aşteptat iniţial.

“Pentru moment, pot doar spune că am făcut un oarecare progres şi că mai trebuie făcute multe lucruri”, a susţinut Tusk. Un oficial britanic, totuşi, a precizat că rămân neînţelegeri semnificative în privinţa chestiunilor cheie. Discuţiile bilaterale au continuat în noaptea de joi spre vineri.

După prima zi de discuţii, premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că este optimist în ceea ce priveşte situaţia Marii Britanii. “Cred că totul merge bine. Sper că mâine (vineri) vom obţine un acord”, a declarat el reporterilor.

Totuşi, premierul irlandez Enda Kenny a afirmat că “s-ar putea ca procesul să dureze mai mult decât s-a crezut” iniţial, făcând referire la încercarea lui Cameron de a ajunge la un acord cu UE înaintea unui referendum asupra Brexitului, sau ieşirea Marii Britanii din blocul european.

Conform legii, David Cameron trebuie să stabilească o dată până la sfârşitul anului 2017 pentru desfăşurarea referendumului respectiv, deşi analiştii consideră că premierul britanic va stabili data respectivă pentru acest an, posibil la începutul lunii iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor