Brexitul: Ziua Z pentru Marea Britanie la summitul din Bruxelles
alte articole
Premierul britanic va participa în Bruxelles la un summit UE pe agenda căruia se află şi noul acord privind apartenenţa ţării sale la blocul european. După doar câteva luni va avea loc un referendum care va decide dacă britanicii vor părăsi permanent UE şi în prezent atât guvernul lui David Cameron cât şi alegătorii sunt divizaţi în privinţa orientării viitoare a Marii Britanii. Liderii blocului european au descris summitul ca fiind cea mai bună şansă pentru a împiedica ieşirea britanicilor din UE.
Premierul Cameron doreşte să limiteze beneficiile pe care le pot primi migranţii după ce ajung în Marea Britanie, dar el are de înfruntat o rezistenţă din partea Poloniei, Ungariei, Slovaciei şi Republicii Cehe. De asemenea, el doreşte măsuri de protecţie a sectorului financiar al Londrei în faţa deciziilor obligatorii luate de cei 19 membri UE ce folosesc moneda euro.
Cameron doreşte să obţină mai multe concesii din partea UE, pe care să le prezinte ulterior britanicilor ca o victorie şi speră să îi încurajeze să voteze pentru menţinerea în Uniune.
“Dacă putem obţine un acord bun, voi accepta acel acord. Dar nu voi accepta un acord care nu răspunde doleanţelor noastre. Cu bunăvoinţă, cu muncă grea, putem obţine un acord mai bun pentru Marea Britanie”, a declarat premierul britanic reporterilor în timp ce a sosit joi la summit.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că este importantă renegocierea apartenenţei Marii Britanii la UE. “Acesta este un summit hotărâtor, nu am niciun dubiu”, a precizat el, conform Euronews.
Totuşi, criza refugiaţilor este mult mai importantă pentru majoritatea liderilor UE care participă la summit. Premierul grec Alexis Tsipras speră să poată asigura blocul că ţara sa poate face faţă situaţiei şi că poate documenta toţi migranţii care sosesc pe malurile elene.
Valul masiv de refugiaţi şi migranţi din Siria şi alte ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a creat diviziuni adânci în sânul Uniunii Europene, unele state membre ignorând apelurile venite din Bruxelles în vederea împărţirii mai echilibrate a poverii.
Deşi sosirile de migranţi din Turcia au scăzut semnificativ în ultimele câteva zile, multe state membre UE nu au încredere în Ankara şi sunt îngrijorate de faptul că scăderea recentă a numărului de noi sosiri se datorează vremii nefavorabile din timpul iernii.
Recomandăm şi: Mizele bătăliei pentru Brexit: Vizita lui Tusk în România şi şantajul lui Cameron