Angela Merkel şi Li Keqiang fac apel pentru soluţionarea politică a crizei siriene
alte articole
“Trebuie să găsim o soluţie politică diplomatică”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, joi, în Beijing. “Este urgent să găsim una. Cel puţin, sunt semne pentru un format al discuţiilor care va implica participanţii necesari.”
Într-o vizită care vizează amplificarea legăturilor comerciale cu puterea economică asiatică, una dintre sarcinile lui Merkel este aceea de a determina conducerea chineză să îşi folosească relaţia cu Rusia pentru a ajuta la rezolvarea crizei siriene, a declarat Deutsche Welle.
Premierul chinez Li Keqiang a fost de acord cu Merkel în ceea ce priveşte urgenţa rezolvării războiului din Siria.
“Cel mai important lucru este acela de a folosi oportunitatea implementării unei soluţii politice şi a creării unui dialog politic egal, cuprinzător şi deschis”, a declarat Li Keqiang reporterilor, adăugând că liderii mondiali au prezentat sugestii privind îmbunătăţirea situaţiei din Siria.
China, unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, alături de Rusia, a declarat în repetate rânduri că Occidentul trebuie să colaboreze cu liderul sirian.
În 30 septembrie, forţele aeriene ruseşti au început o campanie de bombardare a poziţiilor Statului Islamic în Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale Statului Islamic.
Pentru Merkel este crucial să găsească o cale pentru a pune capăt impasului politic din Siria, în condiţiile în care Berlinul se chinuie să facă faţă unui număr mare de imigranţi care continuă să sosească în Germania, mulţi dintre aceştia fiind refugiaţi din Siria.
Acorduri comerciale
Merkel şi Keqiang au încheiat câteva acorduri, inclusiv unul în valoare de 17 miliarde de dolari (15,5 miliarde de euro) în baza căruia companiile aeriene chineze vor cumpăra aproximativ 100 de avioane A320 şi 30 de avioane A330, ambele modele fiind produse de Airbus Group. Acordul este descris ca fiind “una dintre cele mai mari comenzi făcute vreodată de China” către Airbus.
De asemenea, cele două ţări au încheiat un acord de cooperare strategică între compania germană Voith şi China Three Gorges Corporation, care a construit un baraj masiv pe râul Yangtze. Un studiu chinez din 2011 a dezvăluit faptul că Barajul celor Trei Trecători, construit de această companie chineză, a declanşat aproximativ 3 000 de cutremure, precum şi numeroase alunecări de teren, reprezentând o creştere de 30 de ori a seismicităţii.
Vizita lui Merkel în China are loc într-un moment în care economia chineză se află într-o stare de încetinire. Cu toate acestea, liderul german a declarat că are încredere în dezvoltarea economică a Chinei.
Joi, cancelarul german a sosit la Beijing împreună cu 20 de oameni de afaceri, printre care se numără şi noul director executiv al Volkswagen Matthias Muller, care este aşteptat să discute despre scandalul falsificării testelor la emisii care a învăluit recent producătorul german auto.
Merkel se va întâlni joi şi cu preşedintele Xi Jinping, iar vineri va vizita împreună cu Li Keqiang oraşul Hefei din provincia estică Anhui.
Tot vineri, Merkel va participa, de asemenea, la o întâlnire a liderilor germani şi chinezi în sectorul afacerilor.