Discuţie telefonică Biden-Ponta despre parteneriatul strategic şi securitate
alte articole
La doar o lună de când Liviu Dragnea anunţa demararea unui Parteneriat Strategic între România şi China, iar ministrul Apărării, Mircea Duşa, vorbea despre dezvoltarea relaţiilor militare dintre cele două ţări, vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a sunat pe premierul Victor Ponta pentru a discuta cu acesta despre parteneriatul strategic şi securitatea internaţională, inclusiv situaţia din Afganistan, informează Guvernul român, în cadrul unui comunicat de presă.
"La data de 21 octombrie 2014, prim-ministrul României Victor Ponta a avut o convorbire telefonică cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii Joseph Biden, la iniţiativa acestuia. Cei doi înalţi oficiali au discutat despre modalităţile de dezvoltare a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Au fost abordate, în cadrul dimensiunii politico-militare şi de securitate a Parteneriatului Strategic, teme actuale de pe agenda de securitate internaţională, inclusiv problematica situaţiei din Afganistan şi pregătirea Misiunii 'Resolute Support' a NATO care va înlocui Misiunea ISAF începând cu anul 2015", se precizează în comunicat.
Din sursa citată reiese că premierul Victor Ponta a reafirmat faptul că ţara noastră este şi va rămâne un partener strategic de încredere al SUA, precum şi determinarea părţii române pentru consolidarea şi dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic bilateral.
Discuţia are loc în contextul în care, la sfârşitul lunii septembrie, Liviu Dragnea anunţa, în cadrul vizitei în România a omologului său chinez, Zhang Gaoli, că vor fi demarate consultările în vederea realizării unui Parteneriat Strategic între România şi China, prima etapă urmând să fie înfiinţarea unui consiliu economic interministerial.
La scurt timp după aceea, Mircea Duşa, ministrul Apărării, desfăşura o vizită în China şi vorbea despre aprofundarea cooperării militare bilaterale dintre România, stat membru NATO, şi regimul comunist de la Beijing.
În acest context reamintim că subsecretarul de stat american Victoria Nuland a transmis recent un mesaj ferm liderilor central-europeni ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, dar care se ocupă de ignorarea valorilor democratice, protejarea corupţilor de justiţie, oprimarea presei şi a societăţii civile.
Deşi nu îi numeşte explicit pe liderii respectivi, presa a speculat că declaraţiile i-ar viza pe premierul Ungariei, Victor Orban, şi pe omologul său din România, Victor Ponta.