Şedinţă cu scântei în PSD. Ghiţă, Vanghelie şi Şova autosuspendaţi din partid, anunţă prezidenţiabilul Victor Ponta

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, Bucureşti 27-29 august 2014. În  imagine, Victor Ponta
Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, Bucureşti 27-29 august 2014. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD, a anunţat marţi, după şedinţa partidului, că Dan Şova, Sebastian Ghiţă şi Marian Vanghelie se vor suspenda din toate funcţiile ocupate în cadrul formaţiunii.

"Am reiterat un mesaj foarte clar, apropo de acuzaţiile aduse unor membri ai partidului în această perioadă: să se pună la dispoziţia justiţiei şi, dacă sunt vinovaţi de ceva, să-şi asume responsabilitatea. Decizia lui Hrebenciuc e un semnal foarte clar", a subliniat Victor Ponta.

Prezidenţiabilul PSD a denunţat "atacurile de imagine" din ultimele 24 de ore şi a anunţat că cei care au fost implicaţi în acestea se vor suspenda din partid.

"Problemele de imagine sunt importante şi sunt mai acute, în ultimele 24 ore au fost atacuri de imagine la o parte din colegii de la conducerea partidului. Şova, Vanghelie, Ghiţă, se vor suspenda din toate funcţiile pe care le au în partid. E foarte clar că există slăbiciuni de imagine. Sunt colegii noştri dar trebuie să îşi asume responsabilitatea şi sunt suspendaţi din toate funcţiile din partid. Cei care greşesc plătesc, iar toţi ceilalţi se concentrează pe ce avem de făcut în continuare", a mai declarat premierul Ponta, căruia opoziţia îi cere insistent demisia din funcţie şi renunţarea la candidatura pentru Cotroceni, pe motiv că este înconjurat de persoane urmărite penal.

Liderul PSD a mai anunţat că funcţia de purtător de cuvânt a formaţiuni ocupată de Dan Şova va fi preluată de Gabriela Firea.

Cazul "Şova-Hrebenciuc"

DNA a anunţat luni că Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă. Din stenogramele prezentate de procurorii anticorupţie reiese că în timp ce Hrebenciuc îi promitea lui Şova că îl va susţine la şefia PSD în detrimentul lui Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, purtătorul de cuvânt al PSD vorbea despre o lege care să aprobe amnistia şi graţierea, lege de care ar fi beneficiat şi Hrebenciuc, implicat în mai multe dosare penale grele.

Mai mult, în dialogul său cu Hrebenciuc, Şova lasă să se înţeleagă că Ponta l-ar fi putut face ministru al Justiţiei, postură din care Şova ar fi iniţiat varii proiecte legislative, însă nu s-a putut întrucât are dosar pe rol.

Ulterior, Victor Hrebenciuc şi-a dat demisia din Parlament.

Cazul "Sebastian Ghiţă"

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, patronul România TV şi un apropiat al premierului Ponta, a solicitat suspendarea lui Hrebenciuc şi Şova din PSD şi punerea acestora la dispoziţia justiţiei.

"În conformitate cu decizia de la Orăştie enunţată de preşedintele Ponta, cer suspendarea domnilor Şova şi Hrebenciuc din PSD. Victor Ponta vrea să apere legea şi corectitudinea. Aceşti oameni au greşit în partid. (...) Domnul Ponta a spus că cine va face jocuri în PSD va fi exclus. Justiţia trebuie să arate adevărul despre retrocedări. Şi despre Macovei. Şi despre regimul Băsescu”, a declarat Sebastian Ghiţă, adăugând că "PSD nu acceptă astfel de situaţii."

"Nimeni nu este mai presus de lege. Hrebenciuc i-a atras şi pe alţi senatori într-o situaţie rea şi gravă, riscând să compromită poziţia PSD”, a mai precizat Sebastian Ghiţă.

Decizia de la Orăştie la care face referire Sebastian Ghiţă este decizia prin care, oficial, liderii PSD, cu alte cuvinte baronii locali, i-au solicitat premierului Victor Ponta să intre în cursa pentru preşedinţia României.

Cazul "Marian Vanghelie"

Aflat la o cină în oraş cu Mircea Geoană la un restaurant asiatic din Capitală, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, aflând că jurnaliştii îl filmează, şi-a ieşit din minţi şi a început să ameninţe şi să înjure ca la uşa cortului.

Vanghelie a pornit pe urmele lor, iar la o intersecţie i-a ordonat şoferului să-i blocheze pe jurnalişti cu maşina. Apoi, Vanghelie, personalitate marcantă în PSD, s-a năpustit cu pumnii şi cu picioarele în maşina paparazzilor, încercând să deschidă portiera din dreapta şi, cel mai probabil, să treacă la agresiuni fizice.

Nereuşind să-i bată pe jurnalişti, Vanghelie le-a promis că "data viitoare îi bagă în spital".

Se pare că primarul sectorului 5 era supărat pe recentele evenimente din partid, cina sa cu Geoană având loc la scurt timp după ce deputatul PSD Sebastian Ghiţă, un apropiat al lui Victor Ponta, a declarat public că Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, urmăriţi penal pentru fapte de corupţie, ar trebui suspendaţi din partid. Drept dovadă, înjurăturile şi ameninţările sale la adresa paparazzilor au fost presărate cu numele lui Ghiţă şi Ponta.

"De ce ne urmăriţi, mă? Băă, îl arestăm pe Ghiţă?!!... cu GHIŢĂ şi cu PONTA al vostru! Băă, ştii ce să.. 'm...îţi rupem picioarele, mă! Fii atent ce-ţi spun: că am şapte maşini pe voi acum, am trimis! Dacă vă mai prind o dată, vă bag în spital!", li s-a adresat Vanghelie jurnaliştilor.