Cazul Gheorghe Ursu: Fiul disidentului intră în greva foamei azi
alte articole
Ca urmare a blocării dosarului în care a fost cercetat torţionarul Pîrvulescu Marin, fiul disidentului Gheorghe Ursu va începe greva foamei marţi 21 octombrie la ora 9.00, la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS).
Acţiunea extremă a lui Andrei Ursu are ca scop identificarea şi refacerea în vederea trimiterii cât mai grabnic în instanţă a dosarului disjuns în 2003 de procurorul Dan Voinea privind participarea ofiţerilor de securitate, şi în special a principalului vinovat, torţionarul Pîrvulescu Marin, la uciderea în tortură a lui Gheorghe Ursu în 1985.
Cazul lui Gheorghe Ursu este ilustrativ pentru felul în care ani de zile sistemul opresiv scpăpat neatins după Revoluţie a acţionat implacabil împotriva tuturor ce îndrăzneau să se opună Marelui Conducător, Nicolae Ceauşescu: Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun, pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. Astfel, Gheorghe Ursu a fost arestat sub acuzaţia de deţinere ilegală de valută (pentru posesia a 17 dolari, probabil înscenare, n.r.), o acuzaţie fabricată de comunişti. După două luni de anchete presărate cu torturi şi bătăi, coordonată de maiorul Pîrvulescu, Ursu a murit.
Cu ocazia începerii grevei foamei de către Andrei Ursu, marţi 21 octombrie la ora 13.00, Fundaţia Gheorghe Ursu va avea loc o conferinţă de presă la sediul Grupului pentru Dialog Social, unde se vor expune mai multe detalii despre stadiul actual al dosarului.
Andrei Ursu intenţionează să se deplaseze în fiecare din zilele lucrătoare, în faţa Ministerului Justiţiei între orele 10:00-10:30 şi în faţa Parchetului General între orele 10:30-11:00, atâta timp cât va putea face această deplasare.
Redăm mai jos integral Apelul adresat de familia lui Gheorghe Ursu şi Fundaţia Gheorghe Ursu către Prim-Ministrul Ponta, Ministrul Cazanciuc, şi Procurorul General Niţu.
Declaraţie de greva foamei
Pentru identificarea şi refacerea în vederea trimiterii cât mai grabnic în instanţă a dosarului disjuns în 2003 de procurorul Dan Voinea privind participarea ofiţerilor de securitate, şi în special a principalului vinovat, torţionarul PIRVULESCU Marin, la uciderea în tortură a lui Gheorghe Ursu în 1985
Pe 17 noiembrie 1985, tatăl meu a fost asasinat la ordinul şi cu participarea directă a Securităţii, pentru “intensă activitate duşmănoasă” îndreptată împotriva dictaturii ceauşiste, printre care scrisori la Europa Liberă, afişe anti-totalitare expuse la serviciu, relaţiile cu disidenţi din ţară şi străinătate cu care caută căi de rezistenţă, jurnalul sau ce pe parcursul a zeci de ani devenise o frescă a falimentului moral şi material al regimului Ceauşescu. Şi mai ales pentru nu a acceptat să-şi denunţe prietenii cu “concepţii duşmănoase”. Pe 15 noiembrie 1985, probele arată că Gheorghe Ursu fusese torturat în mod fatal de anchetatorul său direct, maiorul de securitate PIRVULESCU Marin.
De mai bine de 24 de ani aştept rezolvarea acestui caz, simbolic pentru bestialitatea regimului ceauşist, de către instituţiile post-decembriste. Întrucât am epuizat toate celelalte opţiuni prin care am cerut autorităţilor să nu-i mai protejeze pe ofiţerii de securitate - plângeri la Procurorul General, CSM şi Ministrul Justiţiei, scrisori deschise către primul ministru şi preşedinţie, declar greva foamei, începând de marţi 21 octombrie 2014, ora 9:00.
Prin această acţiune cer identificarea şi înregistrarea, iar în caz că nu va fi găsit, refacerea dosarului disjuns în 2003 de procurorul Dan Voinea în vederea trimiterii în instanţă, conform legii şi probelor existente, a principalului vinovat de moartea lui Gheorghe Ursu, torţionarul PIRVULESCU Marin. Solicit ca investigaţia pentru identificarea acelui dosar să fie făcută în regim de urgenţă, de un procuror integru, din afara SPM.
Dosarul procurorului Dan Voinea conţine, conform rezoluţiei de disjungere, un bogat probatoriu care dovedeşte că “Ursu Gheorghe Emil, în timpul detenţiei, a fost supus unui regim dur, de exterminare, acţiunile convergente ale lucrătorilor de miliţie şi securitate ducând la eliminarea fizică a lui Ursu Gheorghe Emil prin uciderea sa”. Aceste probe există şi pe situl Fundaţiei Gheorghe Ursu. Şi totuşi, de mai bine de 11 ani acest dosar se află în nelucrare la Secţia Parchetelor Militare (SPM). Şeful SPM, domnul procuror VASILACHE Ion pretinde că ar fi fost conexat cu o altă plângere a mea din 2007, şi deci că ar fi fost soluţionat în 2013 la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti (TMTB). În realitate dosarul disjuns nu se află la TMTB, şi nici o altă instituţie judiciară nu a primit acel dosar de la SPM, deşi a fost solicitat cu insistenţă. Rezoluţiile în dosarul plângerii mele din 2007 specifică în mod expres că se referă doar la acea plângere, nu şi la dosarul disjuns în 2003.