Directorul serviciului militar rus de informaţii moare subit

Directorul agenţiei militare ruseşti de spionaj a murit subit, conform unui comunicat scurt publicat luni pe website-ul Kremlinului, fără a se preciza cauza morţii sale.
Generalul rus Igor Sergun.
Generalul rus Igor Sergun. (Captură Foto)

Şeful serviciului militar de informaţii al Rusiei (GRU), generalul Igor Sergun, a murit pe neaşteptate la vârsta de 58 de ani.

Exprimându-şi condoleanţele, preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit „un comandant experimentat şi competent, un bărbat de mare curaj, un adevărat patriot”.

Circumstanţele morţii sale nu sunt clare. El a devenit şeful GRU în 2011, conform BBC.

În 2014, Sergun a fost plasat pe listele de sancţiuni ale Uniunii Europene şi ale SUA, care vizează oficiali ruşi de rang înalt şi companii ruseşti implicate în anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.

Conform listei UE de sancţiuni, generalul Sergun a fost „responsabil pentru activitatea ofiţerilor GRU din estul Ucrainei”.

Se bănuieşte că generalul rus nu avea o experienţă directă de luptă atunci când a preluat conducerea GRU.

După terminarea studiilor militare, el a început să activeze în 1984 şi a ocupat mai multe posturi înainte să devină ataşat militar în Albania în 1998.

Rolul GRU în privinţa colectării de informaţii datează de pe vremea Războiului Rece, când ofiţerii săi au fost postaţi în ambasadele sovietice, împreună cu spionii KGB.

GRU şi Ucraina

Analiştii occidentali susţin că GRU a jucat un rol cheie în anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi în rebeliunea separatistă pro-rusă din estul Ucrainei, care a început după anexarea peninsulei din martie 2014.

Deşi Moscova a negat cu tărie faptul că soldaţii profesionişti ruşi au avut un rol direct în conflictul din Ucraina, luna trecută Putin a susţinut că s-ar putea ca Rusia să aibă oameni acolo care „îndeplinesc anumite sarcini, inclusiv în sfera militară”.

Un comandant rus de rang înalt din estul Ucrainei – Igor Girkin, cunoscut şi ca Strelkov – a fost identificat în 2014 de către UE drept agent GRU. Acesta a fost inclus, de asemenea, pe lista de sancţiuni a blocului european.

Conform lui Mark Galeotti, un expert în probleme legate de securitatea rusă, GRU şi-a recâştigat o parte din prestigiul său de altădată sub comanda generalului Sergun, care a preluat funcţia după ce serviciul a suferit o serie de tăieri drastice de buget.

Kremlinul vede operaţiunile sub acoperire ale GRU ca având din nou un rol important, după ani zile în care rolul serviciului militar de informaţii a fost minimalizat, a scris Galeotti în 2014 în revista Foreign Policy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe