SUA avertizează în privinţa consolidării forţei maritime ruseşti

Un raport publicat de SUA avertizează că Moscova plănuieşte să îşi consolideze puterea maritimă. Preşedintele rus a declarat că unul dintre obiectivele sale este acela de a readuce Rusia la statutul său de mare putere.
(Dmitry Barinov / AFP / Getty Images)

După câteva decenii de neglijenţă, forţa maritimă rusească este modernizată cu submarine avansate şi rachete balistice şi de croazieră tot mai letale, conform unui raport publicat de Office of Naval Intelligence.

Întărirea forţelor maritime include trei clase noi de submarine avansate şi câteva tipuri noi de nave de luptă despre care raportul avertizează că “vor oferi Rusiei o platformă flexibilă pentru a-şi demonstra capacităţile ofensive, pentru a-şi ameninţa vecinii, a-şi proiecta puterea la nivel regional şi pentru a promova obiectivul declarat al preşedintelui [rus Vladimir] Putin, şi anume acela de a readuce Rusia la statutul său de mare putere”.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Marina rusă a fost redusă ca mărime şi construirea multor sisteme de arme noi a fost anulată sau amânată.

Sub preşedintele Putin, Marina obţine fonduri substanţiale pentru construirea unor noi sisteme de armament, urmărindu-se ca până în 2020 puterea militară să ajungă la nivelul înregistrat în era sovietică, conform unui raport de 68 de pagini publicat în luna decembrie şi intitulat “Marina rusă: O tranziţie istorică”.

Publicarea raportului pare să fie o dovadă a faptului că SUA recunoaşte şi mai mult că Rusia, după anexarea militară a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, s-a transformat într-o ameninţare strategică serioasă, conform Washington Free Beacon.

În plus, Rusia vinde arme avansate altor ţări. “Cantitatea şi calitatea navelor, submarinelor şi armelor vândute vor transforma capabilităţile curente ale statelor beneficiare şi, în unele cazuri, este posibil să permită [acestor state] să îşi îmbunătăţească chiar şi calitatea producţiei proprii de arme”, susţine raportul.

Vânzările recente ale Rusiei au inclus submarine din clasa Kilo către Algeria şi Vietnam, fregate din clasa Gepard către Vietnam şi un portavion modificat din clasa Kiev către India. În plus, vânzările de rachete Club foarte performante – versiunea de export a familiei de rachete Kalibr – au loc de peste un deceniu.

Submarinele de atac sunt capabile să lanseze rachete de croazieră avansate, inclusiv noua rachetă Kalibr care a fost lansată recent de pe navele de luptă ruseşti din Marea Neagră asupra unor ţinte din Siria.

Rusia plănuieşte să doteze toate submarinele nucleare şi non-nucleare, navele de suprafaţă de capacitate mai mare, corvetele şi fregatele noi şi cu o capabilitate de a utiliza rachete Kalibr, mai arată raportul.

“[Rachetele] Kalibr oferă chiar şi celor mai modeste platforme, precum corvetele, o capabilitate ofensivă semnificativă. În plus, cu ajutorul rachetelor de atac terestre, toate platformele vor avea o abilitate semnificativă de a expune riscului ţinte terestre fixe îndepărtate, folosind focoase convenţionale.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe