Directorul FBI vorbeşte limba extremei stângi: clasifică autorii incidentului de la Capitoliu drept "terorism intern"
alte articole

Directorul FBI, Christopher Wray, a descris incidentele de pătrundere ilegală în clădirea Capitoliului ce au avut loc în 6 ianuarie în Washington DC drept „terorism intern”, în timpul unei şedinţe în Senat, marţi.
„[Aşa ceva n.r.] nu are loc în democraţia noastră şi tolerarea acestor lucruri ar ridiculiza statul de drept al naţiunii noastre”, le-a spus Wray senatorilor. „Acel asediu a fost un comportament criminal pur şi simplu şi este un comportament pe care noi - FBI - îl considerăm terorism intern".
Citiți și SUA: Apar tot mai multe dovezi că asaltul Capitoliului din 6 ianuarie era planificat
Totuşi, FBI nu a primit rapoarte credibile privind ameninţarea unui atac planificat, în prealabil, asupra Capitoliului SUA pe 6 ianuarie, a declarat el parlamentarilor. Wray şi alte agenţii americane s-au confruntat cu critici şi întrebări legate de motivul pentru care autorităţile au fost atât de nepregătite pentru evenimente.
Şeful interimar al poliţiei Capitoliului a declarat că un raport din 5 ianuarie al FBI a fost înmânat anchetatorilor forţei de poliţie şi unităţii de informaţii a agenţiei, dar nu a fost trimis în lanţul de comandă - ci a fost blocat.
În şedinţa Senatului, Wray a continuat să spună că până acum, 300 de persoane au fost arestate de FBI şi alte agenţii de aplicare a legii. Numeroase persoane sunt acuzate de infracţiuni legate de încălcarea Capitolului aproape în fiecare zi, a adăugat el.
„6 ianuarie nu a fost un eveniment izolat”, a remarcat şeful FBI. „Problema terorismului intern a metastazat.” Wray a citat pretinsul „extremism violent al miliţiilor”, precum şi „extremismul violent motivat rasial”, dar a adăugat că FBI nu consideră organizaţia de dreapta Proud Boys un grup terorist intern.
Citiți și Democraţii încearcă să construiască dictatura unui singur partid în SUA
Făcând un pas mai departe, Wray a afirmat că problema este „o preocupare de vârf şi rămâne astfel pentru FBI”, adăugând că terorismul intern este comparabil cu grupările teroriste Al-Qaeda şi ISIS. Mai târziu, el a menţionat că numărul arestărilor "teroriştilor interni" a crescut în ceea ce priveşte extremiştii "miliţiei", extremiştii motivaţi rasial şi extremiştii anarhişti.
Mai multe persoane au murit din cauza protestului din 6 ianuarie, inclusiv susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump şi ofiţerul de poliţie al Capitoliului Brian Sicknick, care a decedat a doua zi.
Rapoartele iniţiale publicate în New York Times şi alte organizaţii media susţineau că Sicknick a fost ucis de un susţinător al lui Trump înarmat cu un extinctor. Analize ulterioare au arătat că acestea erau ştiri false, materialele fiind actualizate sau retrase. Mama lui Sicknick a declarat, luna trecută, că este de părere că ofiţerul de poliţie ar fi putut suferi un accident vascular cerebral.
Wray le-a spus senatorilor că, în mijlocul unei anchete FBI, cauza morţii lui Sicknick nu a fost încă stabilită, în ciuda faptului că de la evenimente au trecut aproape 2 luni.
Cu privire la un eventual rol al agenţilor străine, Wray a fost evaziv, declarând senatorilor că „este posibil, dar nu am văzut nicio dovadă în acest sens”.
Pe măsură ce se extinde presiunea Congresului de a elimina presupuşii "extremişti interni", un termen vag definit, aruncat în spaţiul public de Joe Biden şi conducerea Partidului Democrat imediat după evenimentele din 6 ianuarie - preluat şi întărit apoi de voci pro-democrate precum cea a fostului director CIA John Brennan - peste 150 de organizaţii pentru drepturile omului au solicitat Congresului să nu extindă autoritatea legală pentru a vâna aceste cazuri de presupus terorism.
Citiți și Biden cere directorului de informaţii să evalueze "extremismul intern"
„Vă îndemnăm să vă opuneţi oricărei noi acuzaţii de terorism intern, creării unei liste a organizaţiilor teroriste interne desemnate sau altei extinderi a autorităţilor existente legate de terorism. Ne îngrijorează faptul că un nou statut sau listă federală privind terorismul intern ar avea un impact negativ asupra drepturilor civile", a declarat Leadership Conference for Civil and Human Rights într-o scrisoare adresată Congresului în urmă cu câteva săptămâni.
Fostul jurnalist al New York Times, Glenn Greenwald, a lansat un avertisment mai dur la mijlocul lunii ianuarie, spunând că războiul împotriva "extremismului intern" ar putea „criminaliza în esenţă orice ideologie opozantă faţă de clasa conducătoare”, adăugând că „nu există nimic mai periculos decât acest lucru şi a subliniat că aceasta nu este frică sau alarmism”.
Vorbind la Fox News, Greenwald şi-a exprimat speranţa că represiunea establishmentului va dezvălui paradigma că „modul de a funcţiona la Washington este lupta pentru putere democraţi versus republicani şi că te alături unei echipe crezând că membrii ei sunt de partea ta şi îţi apără interesele, iar cealaltă echipă este duşmanul tău”.