SUA: Apar tot mai multe dovezi că asaltul Capitoliului din 6 ianuarie era planificat

Protestatari la mitingul din faţa clădirii Capitoliului din Washington, 6 ianuarie 2021
Protestatari la mitingul din faţa clădirii Capitoliului din Washington, 6 ianuarie 2021 (Tasos Katopodis/Getty Images)

Deşi Senatul american a votat, marţi, continuarea procesului de demitere a fostului preşedinte Donald Trump, în plângerile penale şi declaraţiile legate de incidentele din 6 ianuarie există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că pătrunderea ilegală în clădirea Capitoliului SUA fusese planificată în prealabil, demontând acuzaţiile aduse lui Trump de „incitare la insurecţie”.

O serie de declaraţii certificate primite de FBI, depuse în sprijinul diferitelor plângeri - inclusiv de conspiraţie - împotriva participanţilor acuzaţi de pătrundere în clădirea şi în perimetrul Capitoliului arată că au fost planificate în prealabil, întărind argumentul adus de criticii procesului de punere sub acuzare a lui Trump că participanţii nu puteau fi incitaţi de preşedinte să pătrundă în clădire dacă ar fi plănuit mai devreme acest lucru.

Citiți și Democraţii încearcă să construiască dictatura unui singur partid în SUA

Senatorul Lindsey Graham (R-S.C.) a declarat recent că secvenţe ale evenimentelor din 6 ianuarie fuseseră coordonate cu mult înainte de discursul lui Trump din aceeaşi zi, discurs care a fost folosit de democraţii americani şi de o mare parte a mass media pentru a-l acuza pe fostul preşedinte.

Acuzatorii lui Trump au descris discursul pe care l-a ţinut la mitingul ce a avut loc în acea zi ca pe un apel la luarea cu asalt a clădirii.

Dar Trump spunea, în discursul ţinut într-o zonă aflată la 30 de minute de mers pe jos de Capitoliu, că „luptăm din răsputeri ["like hell", n.r. ] şi dacă nu lupţi din răsputeri nu vei mai avea o ţară”. Fostul preşedinte pare să facă o referire generală la activismul politic, deoarece a chemat susţinătorii să-şi facă „paşnic şi patriotic” auzită vocea în timpul sesiunii comune a Congresului din 6 ianuarie.

{artice_id 306627}

Graham, într-un interviu din 1 februarie la canalul Fox News, a spus: „Există tot mai multe dovezi că oamenii care au venit la Washington au planificat în prealabil atacul înainte ca preşedintele să vorbească”.

„Dacă deschideţi acea cutie cu viermi, vom dori ca FBI să vină şi să ne spună modul în care oamenii au planificat acest atac şi ce s-a întâmplat cu echipa de securitate a Capitoliului. Deschideţi cutia Pandorei dacă veţi chema un martor", a adăugat Graham, referindu-se la apelurile pentru chemarea martorilor la procesul de destituire a lui Trump.

Se încarcă player-ul...

Fiul fostului preşedinte, Donald Trump Jr., a susţinut într-o postre pe Twitter luna trecută: „Dacă aceste agenţii de aplicare a legii federale au ştiut anterior că acesta a fost un atac planificat, atunci POTUS nu a incitat la nimic”.

O trecere în revistă a unora dintre afirmaţiile legate de pătrunderea în Capitoliu arată dovezi ale planificării prealabile.

O declaraţie certificată (pdf) depusă în dosar împotriva lui Thomas Caldwell, despre care se crede că deţine o poziţie de conducere în grupul Oath Keepers, şi care este acuzat de conspiraţie pentru a împiedica sau răni un ofiţer, arată că atât Caldwell, cât şi alţii, au planificat pătrunderea în clădire în avans.

{artice_id 301781}

„Aşa cum este descris în detaliu aici, CALDWELL a planificat împreună cu DONOVAN CROWL, JESSICA WATKINS şi alţii cunoscuţi şi necunoscuţi, să ia cu asalt prin forţă Capitoliul SUA”, se afirmă în declaraţie.

„Dovezile descoperite în cursul anchetei demonstrează că CALDWELL, CROWL, WATKINS şi alţii nu numai că au planificat să ia cu asalt prin forţă Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, ci că au comunicat între ei înainte de acţiune şi şi-au coordonat atacul”.

Documentul menţionează comunicarea dintre Watkins şi alţi suspecţi membri ai organizaţiei Oath Keepers în timpul incidentelor din 6 ianuarie, precizând că o persoană despre care FBI crede că este Watkins a spus: „Avem un grup bun. Avem aproximativ 30-40 de oameni. Ţinem strâns şi ne ţinem de plan.”

{artice_id 305053}

Documentele de acuzare (pdf) împotriva lui Eric Munchel şi a mamei sale, Lisa Eisenhart, ambii acuzaţi de conspiraţie, citează un articol din 10 ianuarie în The Times of London, în care Eisenhart afirmă că cei doi au intrat în Capitoliu ca „observatori”, dar, pe de altă parte subliniază că Munchel a descris evenimentele ca şi când erau prezenţi acolo pentru „a-şi arăta muşchii”.

„Am vrut să arătăm că suntem dispuşi să ne ridicăm, să ne unim şi să luptăm, dacă este necesar. La fel ca strămoşii noştri, care au fondat această ţară în 1776”, a declarat Munchel pentru presă. „A fost un fel de 'să ne arătăm muşchii'".

„Intenţia de a intra nu era pentru a lupta cu poliţia. Scopul pătrunderii în interiorul clădirii este de a le arăta că putem şi vom face acest lucru”.

Alex Harkrider, acuzat de conspiraţie şi pătrundere ilegală cu o armă periculoasă, a fost menţionat într-o declaraţie (pdf) că ar fi făcut declaraţii despre planificarea unui „război civil”.

Declaraţia certificată arată că un martor a luat legătura cu FBI susţinând că ar avea fotografii de pe paginile de socializare ale lui Harkrider care arătau că acesta „planifica un război civil” împreună cu alte persoane.

O declaraţie certificată (pdf) în cazul împotriva lui Andrew Bennett, care este acuzat de tulburarea liniştii publice în timpul incidentelor, indică faptul că, „pe 4 ianuarie 2021, aproximativ la ora 5:02 dimineaţa, Bennett a postat un text alături de fotografia unei rulote aflate pe un drum care poartă steaguri americane: „Mai bine fiţi gata, vine haosul şi voi fi în DC pe 06.06.2021 luptând pentru libertatea mea!”.

FBI a declarat că a sesizat alte agenţii de aplicare a legii, inclusiv Poliţia Capitoliului SUA, cu o zi înainte de evenimentele din 6 ianuarie, despre mesaje online privitoare la un „război” şi luarea cu asalt a clădirii. FBI a declarat, pe 12 ianuarie, că avertismentul a fost emis prin intermediul Grupului operativ comun de combatere a terorismului, iar Poliţia Capitoliului SUA are membri în grupul respectiv de lucru, a informat The Associated Press.

Washington Post a transmis că un buletin FBI a descris că oamenii au distribuit hărţi cu tunelurile de sub clădirea Capitoliului şi au discutat despre punctele de întâlnire pentru a coordona călătoriile la Washington. Ziarul a raportat, de asemenea, că documentul detaliază postările care îndeamnă la violenţă, inclusiv fraze precum „Congresul trebuie să audă că se sparg geamuri, se lovesc uşi şi să vadă sânge vărsat al soldaţilor-sclavi ai BLM şi Antifa” .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe