“Ceaţă informaţională” după întâlnirea dintre Putin şi Netanyahu
alte articole
Întâlnirea diplomatică de mare importanţă care a avut loc luni între preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, a fost raportată de mass media destul de superficial. Şi, judecând după blocajul informaţional, organizatorii întâlnirii par să fi intenţionat exact acest lucru.
Foarte puţine detalii au ieşit la iveală după întâlnirea ce a avut loc la Moscova între Putin şi Netanyahu – aceasta fiind cea de-a şaptea astfel de întâlnire, în ultimii doi ani, între cei doi lideri care remodelează în prezent Orientul Mijlociu în urma golului de putere generat de SUA -, estimările fiind că discuţiile urmau să se focuseze pe cooperarea militară în Siria şi influenţa Iranului în regiune.
Ceaţa informaţională de după întâlnire a fost atât de densă încât nu a existat nici măcar un scurt comentariu al celor de la Bloomberg sau Reuters despre ce ar fi discutat Putin şi Netanyahu în particular. Se pare că atunci când nu există niciun fel de scurgeri de informaţii, cam aşa se prezintă situaţia în sectorul media.
Întâlnirea a avut loc la mai puţin de o săptămână după ce Netanyahu s-a întâlnit cu preşedintele american Donald Trump în Davos. Premierul israelian a precizat că a discutat cu liderul rus despre aceleaşi probleme legate de Siria şi Iran despre care a discutat şi cu Trump, adăugând că cei doi şefi de stat “înţeleg” poziţiile Israelului.
Netanyahu a fost însoţit la Moscova de şeful serviciului de informaţii din cadrul armatei, general-maiorul Herzi Halevi, în timp ce Putin l-a convocat la discuţii pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu.
În contextul în care armata rusă se află în Siria, premierul israelian a afirmat că aceste întâlniri cu preşedintele rus – şi tipul cooperării care s-a dezvoltat între instituţiile de apărare ale celor două ţări – sunt critice “pentru a nu ne ciocni”. În plus, Netanyahu a declarat că aceste întâlniri sunt importante şi pentru a permite celor două tabere să discute sincer despre poziţiile lor. “Luând în considerare situaţia în schimbare, şi politicile noastre se schimbă”, a precizat el, adăugând că îi transmite lui Putin poziţiile adoptate de Israel într-o manieră cât mai “clară şi adevărată”.
Netanyahu şi Putin s-au întâlnit în particular timp de aproximativ 90 de minute şi, de asemenea, au purtat împreună cu alţi oficiali discuţii privind probleme bilaterale. Premierul israelian a menţionat că discuţiile au fost “concrete”, şi nu “teoretice”.
De asemenea, Netanyahu a declarat că el şi Putin au discutat despre diverse “scenarii de amplificare a tensiunilor” în regiune şi despre cum ar putea fi abordate. El a mai afirmat că Orientul Mijlociu se află la o răscruce de drumuri, existând posibilitatea ca Siria şi Libanul să se stabilizeze, deşi există un actor – Iranul – care încearcă să facă exact opusul.
Premierul israelian a menţionat că a ridicat şi problema acordului nuclear iranian şi că i-a spus lui Putin ca, în cazul în care nu se modifică acordul, este posibil ca SUA să se retragă din el.
În presa locală israeliană au fost publicate câteva aspecte suplimentare despre această întâlnire, publicaţia Jerusalem Post citându-l pe Netanyahu afirmând că, “în cazul în care Iranul nu este oprit să îşi consolideze prezenţa militară în Siria sau să transforme Libanul într-o fabrică de rachete de precizie îndreptate înspre Israel, atunci Tel Aviv-ul va opri Teheranul”. Discutând cu reporteri israelieni în cadrul unei conferinţe telefonice după întâlnirea cu Putin, premierul Netanyahu a declarat că discuţiile de luni au avut loc într-un moment “de cumpănă”.