Trump ar putea impune taxe pe bunuri de import chineze în valoare de până la 60 miliarde USD

Preşedintele american Donald Trump urmăreşte să impună taxe asupra unor importuri în valoare de până la 60 miliarde de dolari din China şi va viza în special sectoarele tehnologiei şi telecomunicaţiilor.
Preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Donald Trump la o ceremonie de pe 9 noiembrie 2017 din Beijing, China (Thomas Peter-Pool / Getty Images)
Andrei Popescu
15.03.2018

Preşedintele american Donald Trump urmăreşte să impună taxe asupra unor importuri în valoare de până la 60 miliarde de dolari din China şi va viza în special sectoarele tehnologiei şi telecomunicaţiilor.

În timp ce taxele vor viza în principal tehnologia informaţiei, produse electronice de larg consum şi telecomunicaţii, acestea ar putea fi mult mai extinse şi lista ar putea include în cele din urmă o sută de produse, au declarat marţi câteva persoane care au dezbătut problema cu administraţia Trump.

Trump a ajuns la Casa Albă pe baza unei promisiuni că va proteja muncitorii americani în faţa importurilor.

În Beijing, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Lu Kang, a declarat că, în cazul în care SUA ia măsuri care afectează interesele Chinei, ţara sa va lua măsuri pentru a-şi proteja cu tărie drepturile legitime.

Site-ul de ştiri Politico a precizat anterior că biroul reprezentantului SUA pentru comerţ i-a prezentat lui Trump un pachet de importuri în valoare de 30 miliarde de dolari asupra cărora să fie aplicate taxe, însă preşedintele american le-a declarat consilierilor săi că pragul nu este suficient de ridicat.

Grupurile de afaceri din SUA pun din ce în ce mai multă presiune asupra Washingtonului pentru a adopta măsuri împotriva politicilor industriale ale Beijingului, precum restricţii la accesul pe piaţă şi planul “Made în China 2015”, care urmăreşte să înlocuiască tehnologiile străine cu unele domestice.

În timp ce plângerile legate de abuzurile comise de China împotriva drepturilor de proprietate intelectuală nu sunt limitate doar la SUA, taxele globale pentru oţel şi aluminiu anunţate de Trump săptămâna trecută în baza secţiunii 232 a Legii pentru Expansiunea Comerţului, lege adoptată în 1962, complică eforturile Washingtonului de a recruta aliaţi care să pună presiune asupra Chinei.

Un diplomat european cu experienţă din Beijing a afirmat că statul chinez va fi uşurat să vadă neînţelegeri între Europa şi SUA din cauza taxelor pe metale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor