Diplomaţia română face eforturi pentru o decizie favorabilă privind Schengen în decembrie

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a explicat că subiectul aderării României şi Bulgăriei la Schengen va fi trecută pe agenda Consiliului JAI din luna decembrie, fiind momentul legitim pentru a se adopta o decizie favorabilă.
Titus Corlăţean (Epoch Times România)
P. P.
04.11.2013

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a explicat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen va fi dezbătut în timpul Consiliului JAI din luna decembrie, fiind momentul legitim pentru a se adopta o decizie favorabilă.

”Preşedinţia lituaniană a UE a înscris cu mai multe luni în urmă ca proiect de decizie pentru Consiliul JAI din decembrie chestiunea aderării României şi Bulgariei. Muncim în continuare pentru că acest proiect, posibil cu două trepte, să rămână valabil în decembrie”, a transmis Ministrul.

Discuţiile de la Berlin dintre CDU şi SPD pentru formarea unui nou guvern vor fi critice pentru o decizie favorabilă, mai transmite diplomatul român, care a adăugat apoi că unul dintre factorii pozitivi este şi discuţia dintre premierul Victor Ponta şi cancelarul Angela Merkel care a ”ajutat în a se înţelege mai bine anumite aspecte”.

”Evident că ne dorim (aderarea la Schengen - n.r.) în decembrie, pentru că este o chestiune legitimă pentru România. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, nu există decât alternativa de a continua eforturile pentru aderarea la Spaţiul Schengen", a subliniat ministrul Afacerilor Externe.

Titus Corlăţean a explicat că acesta a fost şi unul dintre subiectele dezbătute recent de vicepreşedintele Consiliului European, Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie.

Săptămânalul Die Zeit a publicat un articol în care Reding prezică că este nevoie de o nouă modificare a tratatelor europene, cu accentul pe protejarea statului de drept.

”În prezent, dacă un stat membru încalcă statul de drept, noi avem la dispoziţie o singură posibilitate de sancţionare, «opţiunea nucleară»: putem retrage ţării respective dreptul de vot"” a explicat vicepreşedintele CE.

Reding a mai explicat că UE trebuie să adopte şi alte opţiuni deoarece ”un număr de state membre în care statul de drept este ameninţat sau pus sub semnul întrebării”.

La întrebarea dacă se referă la România şi Ungaria, Viviane Reding a transmis că ”da, dar nu numai”.

Titus Corlăţean a mai precizat că vicepreşedintele Reding s-a referit, ”din perspectiva domniei sale, la situaţia politică de anul trecut”.

"Până una, alta (...) există alegeri europene, la care inclusiv comisarii se pare că sunt extrem de interesaţi, inclusiv doamna Reding, aşa că mai citim aceste declaraţii şi din această cheie", a declarat diplomatul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor