România va exporta cca. 500.000 de vaci în China

Vacă la păscut.
Vacă la păscut. (DAMIEN MEYER / AFP / Getty Images)

România a semnat un protocol cu autorităţile chineze, conform căruia va exporta în următorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Bălţata românească în China, estimându-se că fermierii români vor avea profit în jur de o jumătate de miliard de euro.

România va exporta vaci în China", a susţinut Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, sâmbătă, la Târgul internaţional de agricultură Indagra de la Bucureşti.

Protocolul a fost semnat în luna septembrie de oficiali ai statului chinez, precum şi de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Autorităţii Naţionale de Reproducţie în Zootehnie şi Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "Bălţata Românească" din Braşov.

"Este o şansă extraordinară pentru fermierii români. Cererea din China este foarte mare, iar în perioada de 7-10 ani pentru care este valabil protocolul, noi trebuie să exportăm peste 500.000 de vaci. Se vor trimite animale de un an, viţele în dezvoltare, al căror preţ de export este aproximativ 1.000 de euro", a afirmat Zoltan Haller, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "Bălţata Românească" din Braşov.

Primul lot de animale, de 4-5.000 de vaci, va fi exportat în luna ianuarie a anului viitor.

Haller spune că România este prima ţară europeană care exportă vaci în China şi a patra din lume, după Australia, Noua Zeelandă şi Uruguay.

Ambasada României din China a făcut demersurile necesare pentru a determina autorităţile sanitar-veterinare chineze să vină în România şi să verifice originea animalelor.

Potrivit opiniei lui Zoltan Haller, în România există peste 600.000 de vaci din rasa Bălţata românească (vaci în lactaţie) şi o cifră similară este valablă şi pentru masculi şi tineret.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie