Alegeri municipale în Kosovo. Test pentru relaţiile sârbo-kosovare

Kosovarii vor vota duminică pentru alegerea membrilor unor noi consilii locale, votul fiind şi un test pentru modul în care se aplică acordul privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina, scrutin supravegheat de Uniunea Europeană (UE), pentru a fi "corect şi care să unească".
(photos.com)
Flori Mladin
03.11.2013

Populaţia din Kosovo votează duminică pentru alegerea membrilor unor noi consilii locale, votul fiind şi un test pentru modul în care se aplică acordul privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina, scrutin supravegheat de Uniunea Europeană (UE), pentru a fi "corect şi care să unească".

Miza importantă a acestor alegeri organizate de către Priştina este participarea etnicilor sârbi din Kosovo la vot, în mod special a celor din nordul ţării care, până în prezent au respins continuu autoritatea kosovară şi nu recunosc - ca şi Belgradul - proclamarea independenţei ţării în 2008.

Premierul kosovar Hashim Thaci, consideră scrutinul ca pe un test în ce priveşte decizia sa de a negocia cu Belgradul acest acord, criticat de opoziţia naţionalistă de la Priştina, care se opune unui dialog cu Serbia până când autorităţile sârbe nu recunosc independenţa Kosovo, proclamată unilateral în anul 2008.

Serbia speră să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană şi în cosecinţă încurajează, pentru prima dată, participarea sârbilor la alegerile organizate de Priştina, deoarece buna derulare a votului constituie o condiţie pe care Belgradul trebuie să o îndeplinească pentru a putea continuă procesul de apropiere cu UE.

De la începutul campaniei electorale, Belgradul a cerut celor aproximativ 40.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo - regiune unde aceştia sunt majoritari şi unde Priştina nu exercită practic niciun control - să participe la votul din 3 noiembrie.

Însă naţionaliştii, care se opun alegerilor şi îndeamnă la boicotarea scrutinului, nu au recurs la măsuri extreme pentru a descuraja populaţia să voteze.

Conform reprezentantului sârb din Comisia Electorală Centrală kosovară Nenad Rikalo, "în aproape toate secţiile de votare din nordul Kosovo există probleme tehnice, iar votarea nu a început încă".

După mai mult de o oră de la deschiderea oficială a secţiilor de votare, la ora 6.00 GMT (8.00, ora României), jurnalişti AFP au constatat, în partea de nord a Kosovskăi Mitroviţa, unde sârbii sunt majoritari, că procesul de votare nu începuse.

Candidatul la funcţia de primar al Mitroviţei din partea Iniţiativei Civice Srpska Krstimir Pantici a imputat aceste probleme comunităţii internaţionale şi autorităţilor de la Priştina.

"Am înformat Guvernul (sârb), care va cere explicaţii OSCE, să fie create condiţii pentru ca scrutinul să se desfăşoare în bune condiţii", a declarat Pantici.

Belgradul consideră că la finalul acestui scrutin etinicii sârbi din Kosovo "vor obţine o confirmare internaţională a existenţei unei Asociaţii a Municipalităţilor Sârbe".

Această Asociaţie va institui gradul de autonomie prevăzut pentru comunitatea sârbă din Kosovo în Acordul de la Bruxelles, încheiat în aprilie între Belgrad şi Priştina, sub patronajul UE. Ea va înlocui instituţiile statului sârb în nordul Kosovo, care este considerată ilegală atât de către Priştina, cât şi de comunitatea internaţională.

Cca. 1,7 milioane de alegători sunt chemaţi să voteze reprezentanţii la nivel local din cadrul celor 102 partide şi asociaţii care au desemnat candidaţi în cele 36 de municipalităţi din Kosovo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor