Dionis Cenuşă: Suspiciunile că ANRE este subordonată PD, nu au dispărut

Este surprinzător faptul că Moldovagaz, controlată de PD, solicită reducerea tarifelor. În anul electoral, guvernul, ANRE şi furnizorul de gaze au poziţii foarte apropiate şi favorbile votanţilor, afirmă politologul.
(europaliberă.org)
Ştefan Sârbu
02.02.2018

Potrivit Guvernului de la Chişinău, premierul Pavel Filip a declarat la 31 ianuarie că există premise pentru ajustarea (reducerea) tarifelor la consumul de gaz natural pentru consumatorii finali cu 20%, iar la 1 februarie, furnizorul de gaze naturale Moldovagaz, înregistrează la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind aprobarea tarifelor noi şi preţuri reglementate pentru anul 2018.

Anterior, însă, reprezentanţi ai societăţii civile au semnalat faptul că revizuirea tarifelor a fost tergiversată, ceea ce a dus la apariţia devierilor, acumulate din plăţile consumatorilor către Moldovagaz. Fără a accepta poziţia reprezentanţilor societăţii civile în particular privind micşorarea tarifelor, ANRE a anunţat că totuşi va ajusta tarifele corespunzător cu evaluarea pieţei gazelor pentru 2017 şi prognozele de import al gazului pentru 2018.

În context, analistul politic Dionis Cenuşă menţionează că ANRE continuă să fie subordonată politic chiar şi după adoptarea noii legi a energeticii.

Astfel, analistul atenţionează că atât ANRE cât şi Moldovagaz sunt administrate sau conduse, din 2017, de către persoane afiliate Partidului Democrat (PD). Tudor Copaci şi Vasile Botnari, anterior au avut funcţii apropiate de anturajul premierului Filip şi de aceea ar exista prea multe coincidenţe între reacţia ANRE la poziţia societăţii civile, declaraţia lansată de premier despre tarife (reducere 20%), şi respectiv solicitarea Moldovagaz.

”De asemenea, trezeşte curiozitate faptul că furnizorul de gaze Moldovagaz, controlat în proporţie de 50% de Rusia, solicită el înşişi reducerea tarifelor, chiar dacă ANRE a anunţat că va revizui tarifele în lunile următoare”, a adăugat politologul precizând că aceste coincidenţe vin într-un an electoral, în care atât guvernul, cât şi ANRE şi furnizorul Moldovagaz au poziţii foarte apropiate şi favorabile consumatorilor finali, adică votanţilor.

În concluzie, Dionis Cenuşă aminteşte că în 2016 Secretariatul Comunităţii Energetice a constatat în mod expres că activitatea ANRE din R. Moldova este influenţată de factorii politici, iar noua lege a energeticii, în vigoare din octombrie 2017, are menirea să excludă orice imixtiune politică în activitatea reglementatorului de piaţă, adică a ANRE. Cu toate acestea, în opinia expertului, încă mai persistă întrebarea dacă, chiar şi după adoptarea noii legii a energeticii, ANRE poate fi eliberat în totalitate de orice suspiciune despre relaţii de subordonare în raport cu factorii politici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor