Tranziţie lentă spre dictatură. Moldova a ajuns în categoria statelor cu regim democratic ”hibrid”

Democraţia din R. Moldova este în pericol real ajungând într-o stare mai gravă decât în majoritatea ţărilor din America Latină. Ar trebui să ne pese tuturor, consideră Dumitru Alaiba.
Republica Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
01.02.2018

Republica Moldova a pierdut câteva poziţii comparativ cu 2016 şi a ajuns, pentru prima dată, în categoria statelor cu regim democratic ”hibrid” după ce anul trecut ţara a fost clasificată la grupul ţărilor cu democraţie ”defectuoasă”.

Potrivit The Economist, din 2006 până în 2016, R. Moldova a fost încadrată în categoria statelor cu ”democraţie defectuoasă”, anul trecut fiind ultima ţară din acest grup. În 2017, ţara însă a pierdut câteva poziţii comparativ cu 2016 şi a ajuns, pentru prima dată, în categoria de ţări cu „regimuri hibride” , la fel ca ţări precum Albania, Turcia, Georgia, Liberia, Bolivia şi Maroc.

În context, activistul civic Dumitru Alaiba constată că democraţia din Moldova a ajuns într-o stare mai gravă decât majoritatea ţărilor din America Latină aflându-se sub cel mai mare atac din cel puţin ultimii 10 ani. Astfel, autorităţile trebuie să creeze precondiţii ca democraţia şi pluralismul să se dezvolte, însă acestea eşuează an după an. Şi democraţia pierde teren. ”Democraţia din ţara noastră este într-un pericol real. Suntem într-o tranziţie lentă spre dictatură. Ar trebui să ne pese tuturor şi fiecăruia.”

Conform metodologiei The Economist, în ţările cu regim democratic hibrid alegerile nu sunt libere şi corecte. Justiţia nu este independentă, jurnaliştii sunt supuşi presiunilor şi hărţuiţi. Societatea civilă este slabă, există presiuni din partea guvernului asupra partidelor şi candidaţilor din opoziţie, corupţia este larg răspândită, iar statul de drept este foarte slab.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor