WatchDog: Guvernul R. Moldova finanţează separatismul transnistrean prin procurarea energiei
alte articole
Comunitatea societăţii civileWatchDog care reuneşte experţi în diverse domenii susţine că Guvernul de la Chişinău cu bună ştiinţă impune cetăţenilor Republicii Moldova să finanţeze separatismul transnistrean prin procurarea de la Tiraspol a energiei electrice, contribuind astfel esenţial la acumulările bugetare ale regiunii secesioniste.
Potrivit watchdog.md, Moldova importă peste 80% din energia electrică consumată din două surse: Ucraina şi Transnistria. În 2015 şi 2016 ţara a procurat energie doar din Transnistria. Începând cu iunie 2017, energia importată a fost procurată 30% din Ucraina şi 70% din Transnistria, de la centrala termoelectrică MoldGRES. Cumpărând energie din Transnistria, R. Moldova achită şi gazul folosit la producerea acesteia.
Experţii menţionează că Moldovagaz livrează gaz în regiunea transnistreană, către Tiraspol-Transgaz iar această întreprindere vinde gazul la preţuri derizorii consumatorilor din Transnistria, inclusiv centralei electrice MoldGRES, care asigură Moldova cu electricitate.
Banii obţinuţi de Tiraspol-Transgaz din vânzarea gazului se acumulează pe aşa-numitul „cont de gaze” şi sunt transferaţi direct în bugetul regiunii separatiste. În ultimii 10 ani circa 35% din aşa-numitul buget transnistrean a fost finanţat din „contul de gaze”. În acelaşi timp, Transnistria acumulează datorii faţă de Moldovagaz, care astăzi depăşesc 6,5 miliarde USD, iar Moldovagaz acumulează datorii faţă de concernul rus Gazprom.
În concluzie, comunitatea experţilorWatchDog atenţionează că guvernul moldovean procură energie din Transnistria prin intermediul Întreprinderii de Stat Energocom, fondată de Ministerul Economiei, ceea ce denotă faptul că atorităţile de la Chişinău impun finanţarea separatismului din stânga Nistrului şi acumularea noilor datorii la gaz.
În context, activistul civic Valeriu Paşa a ţinut să noteze că data viitoare când Plahotniuc şi Candu ”vor spune poveşti despre lupta cu tancurile ruseşti”, să le fie oferită această analiză.