Dincolo de arta olăritului: concentrare maximă şi pace în inimă (video)

Maestrul japonez Shimizu Genji (captură video)
Mioara Stoica
13.03.2017

Despre efectul relaxant al olăritului s-a scris mult în toată lumea. Nevoia de a sincroniza corpul şi mintea generează o stare de maximă concentrare şi creativitate care situează persoana într-o aşa-numită stare de „flux”, considerată de mulţi psihologi a fi una dintre stările mentale cele mai satisfăcătoare.

În psihologie, starea de flux ( flow), sau experienţă psihologică optimă, este o stare de conştienţă în care suntem scufundaţi într-o anumită activitate. Această condiţie se caracterizează printr-o implicare totală a individului: concentrarea asupra obiectivului, motivaţia intrinsecă, pozitivitate şi satisfacţia în efectuarea unei anumite sarcini.

Conceptul de flux a fost introdus în 1975 de către psihologul Mihaly Csikszentmihalyi în teoria fluxului, şi apoi răspândit în diverse domenii de aplicare ale psihologiei, cum ar fi sport, spiritualitate sau educaţie, artă.

Ca un exemplu perfect al acestei stări, vă prezentăm un videoclip în care se poate admira munca maestrului japonez Shimizu Genji (Hokujo), cunoscut şi sub numele de Maestru de artizanat tradiţional, care lucrează în casa-atelier Tokoname, prefectura Aichi, Japonia, locul în care produce unele dintre celebrele sale ceainice.

Chiar şi numai privindu-l pe acest maestru în timp ce-şi creează operele de artizanat generează o stare de relaxare profundă.

Cu siguranţă, un cadou pentru ochi şi inimă, ceva de admirat, conservat şi preţuit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor