Din toate ţările UE, în Cehia vinurile moldoveneşti sunt cele mai solicitate

Din toate ţările UE, în Cehia vinurile moldoveneşti sunt cele mai solicitate. Timp de şapte luni, în Cehia au fost exportate peste 450 000 decalitri de vin. Solicitate de corespondentul "INFOTAG" surse din cadrul companiei moldo-americane Lion Gri, care are deschis la Praga o casă de comerţ, au relatat că volumul de livrări a vinului în acest an a depăşit 200%.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
24.10.2013

Din toate ţările UE, în Cehia vinurile moldoveneşti sunt cele mai solicitate. Timp de şapte luni, în Cehia au fost exportate peste 450.000 decalitri de vin. Solicitate de corespondentul "INFOTAG" surse din cadrul companiei moldo-americane Lion Gri, care are deschisă la Praga o casă de comerţ, au relatat că volumul de livrări de vin în acest an a depăşit 200%.

"În special, sunt solicitate vinurile seci de consum curent şi vinurile vechi", a relatat interlocutorul Agenţiei.

Continuând subiectul furnizărilor, acesta a spus că pe locul doi după Cehia se află România, unde în perioada ianuarie-iulie au fost exportaţi peste 300.000 decalitri, ceea ce este cu puţin mai mult decât în perioada similară a anului 2012.

"Anul acesta a scăzut exportul în Polonia, unde compania de asemenea are deschisă o casă de comerţ", a relatat vice-preşedintele Lion Gri, Nelly Sonic, explicând că micşorarea este legată de furnizarea producţiei în zona de liber schimb din Monaco de unde nu toată producţia ajunge în Polonia.

În ianuarie-iulie 2013, în Polonia au fost exportate 276.000 decalitri de vin (în sticle şi în vrac). Tot în această perioadă, în Rusia au fost exportate 2,3 mil. decalitri, ceea ce este cu 0,5 mil. mai mult decât în perioada similară din 2012.

Liderul importului de vinuri din Moldova în spaţiul CSI este Belarus, unde au fost exportate 2,6 mil. decalitri.

La 11 septembrie, Rospotrebnadzor a sistat importul de produse alcoolice din RM, depistând în lotul de vin substanţe periculoase pentru sănătate.

Până la primul embargo în Rusia se exporta peste 80% din alcoolul produs. Conform datelor pentru 2012 acest procentaj a scăzut până la 28% la vin şi 22% la băuturi alcoolice tari - lichior, divin şi brandy.

Importatorii şi dealerii Rusiei, fiind în strânsă colaborare cu vinificatorii din Moldova consideră că Moscova posibil va anula sistarea importului de produse alcoolice din Moldova după data de 7 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor