"Sistarea vinurilor moldoveneşti poate fi anulată…”

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Potrivit şeful Centrului de cercetare a pieţei de băuturi alcoolice din Rusia, Vadim Drobiz, "sistarea vinurilor moldoveneşti poate fi anulată, însă nu deplin şi nu pe mult timp". În acest sens mass-media din Rusia, relatează că Vadim Drobiz a precizat că în timpul apropiat sistarea poate fi anulată în privinţa a câtorva companii moldoveneşti.

Expertul rus crede că după parafarea Acordului de Liber Schimb cu UE interdicţiile vor fi reintroduse.

Astfel Drobiz a afirmat: "Chiar dacă Rusia îşi va deschide uşile pentru unele companii la începutul lunii noiembrie, până la urmă le va închide".

De asemenea expertul rus continuă să fie încrezut că "ţările ce aspiră la Uniunea Europeană vor fi pedepsite pentru refractare, în orice caz până la noul an 2014. Acesta şi-a exprimat mirarea de faptul că Rusia se pregăteşte să introducă din nou interdicţii în loc să stabilească relaţii economice egale cu toate ţările. Procedurile de import-export vor fi revăzute în funcţie de noua situaţie, de aceea nu înţeleg ce are cu asta Onişcenko şi interdicţia livrărilor de producţie. Este clar că procedurile de import-export din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina vor trebui să fie similare cu cele din UE".

Acum o săptămână şeful Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko, a declarat că vinurile moldoveneşti ar putea să revină pe piaţa rusă, dar există riscul că nu pe mult timp.

"În cazul în care Moldova îşi va realiza obiectivele de la mijlocul toamnei, atunci vom readuce acest proces în punctul zero. Dacă astfel vor evolua lucrurile, vom acţiona reieşind din faptul că într-un domeniu important al economiei moldoveneşti, din punct de vedere bugetar, se vor produce schimbări care vor modifica în mod principial structura de organizare a ramurii. Acest lucru va face să examinăm problema livrărilor de la început, în funcţie de noua situaţie economică în industria vinicolă a Moldovei", a mai spus Onişcenko.

Şeful Rospotrebnadzor nu a precizat ce obiective şi schimbări are în vedere, însă mai mulţi experţi sunt de părerea că este vorba de parafarea în luna noiembrie a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, scrie "Infotag".

Vineri, 11 septembrie, şi-a încheiat vizita de trei zile în Republica Moldova un grup de experţi ai Rospotrebnadzor care au inspectat Centrul Naţional de Verificare a Producţiei Alcoolice de la Chişinău şi au vizitat câteva combinate vinicole.

"Inspecţia sanitară rusă va decide, după vizita experţilor, ce măsuri urmează a fi întreprinse de Republica Moldova, dar nu şi privind deschiderea pieţei ruse pentru vinurile moldoveneşti", a declarat Ghenadi Onişcenko.

Experţii ruşi nu au comentat concluziile vizitei în Moldova. Un vinificator, care a dorit să rămână anonim, a comunicat că "nu este vorba despre calitatea vinului, ci despre chestii politice care sunt rezolvate de oamenii influenţi. Din această cauză experţii nu au putut comenta nimic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe