Asociaţia sommelier-ilor europeni speră că vinurile moldoveneşti vor fi recunoscute pe piaţa mondială

Asociaţia sommelier-ilor europeni speră că vinurile moldoveneşti vor fi recunoscute pe piaţa mondială şi vor fi solicitate de rând cu cele franceze italiene şi alte vinuri recunoscute. Potrivit "Infotag", vicepreşedintele Asociaţiei Sommelier-ilor din Europa, Brigitte Leloup, a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că "după prima vizită în Moldova, în februarie 2009, a membrilor asociaţiei, mulţi s-au arătat cointeresaţi în vinurile moldoveneşti, cultura şi tradiţiile ţării".
(photos.com)
Tatiana Chiriac
23.10.2013

Asociaţia sommelier-ilor europeni speră că vinurile moldoveneşti vor fi recunoscute pe piaţa mondială şi vor fi solicitate în rând cu cele franceze italiene şi alte vinuri recunoscute. Potrivit "Infotag", vicepreşedintele Asociaţiei Sommelier-ilor din Europa, Brigitte Leloup, a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că "după prima vizită în Moldova, în februarie 2009, a membrilor asociaţiei, mulţi s-au arătat cointeresaţi în vinurile moldoveneşti, cultura şi tradiţiile ţării".

Potrivit ei, "Moldova trebuie să se mândrească cu producţia sa vinicolă, cu beciurile sale şi să le extindă, promovând produsele pe pieţele străine". "La momentul actual, Moldova se confruntă cu anumite probleme legate de furnizarea vinurilor pe pieţele din Rusia, dar împreună vom reuşi să trecem peste aceste obstacole şi cum se spune în Canada, ceea ce nu te omoară te face mai puternic", a spus Leloup.

Vicepreşedinta Asociaţiei a menţionat că "dorinţa principală a asociaţiei este ca vinurile moldoveneşti să fie recunoscute pe piaţa mondială şi să fie la fel de solicitate ca şi vinurile franceze sau italiene, deoarece toţi suntem egali şi pe toţi ne uneşte cultura vitivinicolă".

Adjunctul Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Sergiu Gheţiu, a declarat că "datorită desfăşurării unor astfel de evenimente, Moldova devine din ce în ce mai cunoscută".

"Aflarea unei asociaţii profesionale de somelieri din Europa în Republica Moldova confirmă că vinurile moldoveneşti au un potenţial înalt şi că piaţa Uniunii Europene poate deveni piaţa ţintă a exporturilor de vinuri. La momentul actual Moldova exportă vinuri în 30 de ţări ale lumii, iar începând cu 2014 procesul de promovare şi exportare a vinurilor va deveni mai intensiv", a menţionat Gheţiu, accentuând că "colaborarea Moldovei cu asociaţia va progresa pentru a obţine rezultatele dorite".

Asociaţia Sommelier-ilor din Europa se va afla în Moldova timp de o săptămână, pentru a se familiariza cu sectorul vitivinicol şi a promova vinurile moldoveneşti pe piaţa europeană. Delegaţia este compusă din 32 de sommelieri din statele Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor