Din cauza secetei, România pierde locul al doilea în UE la porumb. Minus 500 milioane euro în conturile fermierilor
alte articole
În această toamnă fermierii români au strâns 7 milioane de tone de porumb şi 1,3 milioane de tone de floarea-soarelui, cu aproximativ 40% în scădere comparativ cu recoltele-record din 2011, potrivit estimărilor oficiale ale Comisiei Europene (CE). Astfel, din cauza secetei, România a pierdut anul acesta locul al doilea în topul celor mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană (UE) în faţa Italiei, economie care a strâns 10,2 milioane de tone, cu 10% peste rezultatele de anul trecut, scrie Ziarul Financiar.
Datele CE relevă că România, unde există o piaţă agricolă fără nicio protecţie reală în faţa secetei, are o reducere cumulată pentru producţia de cereale de aproape 40% în acest an. De asemenea, acesta este şi cel mai mare declin de producţie agricolă din UE.
Chiar dacă România a pierdut anul acesta în ceea ce priveşte producţia de porumb, economia locală şi-a păstrat locul al doilea, după Franţa, în topul economiilor europene la capitolul producţiei de floarea-soarelui.
Cauza principală pentru acest declin al producţiilor de porumb şi floarea-soarelui este seceta şi temperaturilor ridicate ce au afectat, în această vară, agricultura românească. Astfel, valoarea producţiilor agricole de porumb şi floarea-soarelui se ridică la 2,1 miliarde de euro, cu numai 18% sub rezultatele din perioada anterioară similară.
Scăderea valorică mai mică decât cea în volum s-a produs ca urmare a creşterilor puternice de preţ din ultimele luni, avansul venind pe fondul estimărilor negative de producţie.
"Datele de producţie cu care lucrăm noi sunt uşor mai mici. Cred că unul din elementele care au dus în acest an la creşterea preţurilor interne pentru principalele materii prime agricole este legat de reticenţa la vânzare din partea fermierilor. La majorările de preţ a contribuit şi recolta mai mică. Acum este o perioadă de reglaj în piaţă şi cotaţiile interne au început să se ajusteze uşor în jos. Evoluţia viitoare a preţurilor este însă direct dependentă de mersul burselor internaţionale de mărfuri", a afirmat Robert Arsene, directorul general al Agricover, o companie cu o cifră de afaceri de 218 milioane euro în 2011 şi al patrulea jucător de pe piaţa locală a traderilor de materii prime agricole.