Seceta din acest an a provocat daune enorme agricultorilor

Secetă. (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
05.09.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. În cadrul întâlnirii, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a prezentat evaluarea impactului provocat de seceta din acest an. Evaluarea a fost realizată de experţii naţionali cu suportul FAO şi ONU, transmite serviciul de presă al Executivului.

Vasile Bumacov a menţionat că circa 30% din populaţia ţării este implicată în agricultură, iar terenurile agricole reprezintă 73,8% din suprafaţa totală a ţării. "Agricultura contribuie cu 16,2% la PIB, iar producţia agricolă generează 50% din veniturile provenite din export", a mai precizat ministrul.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a spus că Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a raportat în lunile iunie-iulie temperaturi care au fost cu 3,7-5,1 grade mai înalte decât mediile anuale, iar precipitaţiile din aceeaşi perioadă au reprezentat doar 15-60% din media multianuală, cu temperaturi ale solului care au atins valori record de 70 de grade. Vasile Bumacov a mai menţionat că impactul secetei asupra producţiei de culturi agricole este moderat în nordul ţării, în centrul ţării este pronunţat, în sud este sever, iar în unele localităţi este foarte puternic. Pierderile provocate de secetă au fost estimate la 2,5 miliarde lei.

Pentru redresarea situaţiei ministrul a spus că este nevoie urgentă de a interveni în trei direcţii.

"Trebuie să oferim suport sectorului zootehnic, în special din partea de sud a ţării, pentru a evita sacrificarea animalelor şi micşorarea şeptelui, deoarece restabilirea lui este extrem de complicată, în acest sens este nevoie de 1 milion de dolari SUA", a spus Vasile Bumacov.

De asemenea, este nevoie de suport pentru semănatul de toamnă şi pregătirea pentru următorul an agricol. Pentru procurarea combustibilului, seminţelor şi fertilizanţilor sunt necesare 88 milioane de dolari. Alte 16 milioane sunt necesare pentru asigurarea cu seminţe de porumb, deoarece seceta a afectat şi lanurile de porumb de seminţe.

"O parte din aceste cheltuieli vor fi suportate de producătorii agricoli, o parte de Guvern şi o parte de donatori. Urmează să decidem în timpul apropiat despre contribuţiile ce vor fi alocate", a spus Vasile Bumacov.

Vasile Bumacov a prezentat priorităţile strategice ale MAIA pentru anii 2012-2015. Printre acestea sunt: implementarea reformei siguranţei alimentelor, restructurarea şi modernizarea sectorului vitivinicol, susţinerea dezvoltării unei infrastructuri de piaţă modernă, implementarea agriculturii conservative, reforma sectorului de producere a cărnii şi laptelui etc.

Vlad Filat a mulţumit celor prezenţi că au acceptat invitaţia, menţionând că şi-ar fi dorit să discute despre planurile de dezvoltare a agriculturii, dar din păcate, în acest an agricultorii moldoveni au suferit pagube din cauza secetei şi trebuie ajutaţi. Premierul a mulţumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat R. Moldova.

"Această întâlnire mai are scopul de a discuta despre acţiunile ce urmează a fi întreprinse în viitor pentru a evita asemenea situaţii şi pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii în ţara noastră", a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a specificat că în timpul apropiat urmează să fie elaborată o viziune asupra viitorului agriculturii moldoveneşti.

"Trebuie să fim în pas cu timpul, nu putem influenţa condiţiile meteorologice însă putem diminua pagubele provocate. Acest lucru este posibil prin implementarea noilor tehnologii şi ne dorim să preluăm experienţa altor state, unde a fost demonstrată eficienţa", a spus Vlad Filat.

Donatorii şi-au a exprimat regretul faţă de situaţia creată, menţionând că vor depune efort pentru a oferi suportul necesar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor