DIICOT: GFR are toate activele şi conturile puse sub sechestru

Gruia Stoica, câştigătorul licitaţiei de privatizare a CFR Marfă, alături de fratele şi tatăl acestuia se află în centrul unei anchete a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, într-un dosar privind privatizarea companiei Transbordare Vagoane Marfă, în care prejudiciul este de aproximativ 30 de milioane de euro, informează Sursa Zilei, citată de Epoch Times.
Gruia Stoica, câştigătorul licitaţiei de privatizare CFR Marfă (Epoch Times România)
Epoch Times România
26.08.2013

Gruia Stoica, câştigătorul licitaţiei de privatizare a CFR Marfă, alături de fratele şi tatăl acestuia se află în centrul unei anchete a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, într-un dosar privind privatizarea companiei Transbordare Vagoane Marfă, în care prejudiciul este de aproximativ 30 de milioane de euro, informează Sursa Zilei.

Gruia Stoica, tatăl acestuia, Vasile Răducan şi fratele său, Vasile Didilă sunt vizaţi de ancheta DIICOT privind privatizarea Transbordare Vagoane Marfă. Dosarul datează din 2005 şi include acuzaţii de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri şi abuzuri comise de acţionari şi de foştii directori ai companiei. În cadrul acestui dosar s-a pus sechestrul pe bunurile şi activele firmei lui Gruia Stoica, Grup Feroviar Român.

Dosarul a fost închis şi deschis de mai multe ori. Gruia Stoica, şeful GFR, este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, iar prejudiciul creat depăşeşte 30 de milioane de euro. Acesta ar fi reuşit privatizarea companiei Transbordare Vagoane Marfă utilizând folosind banii acesteia, lucru conformat şi de fratele omului de afaceri.

Gruia Stoica a cumpărat recent 51% din acţiunile CFR şi deţine acum 70% din transportul de marfă din România.

Gruia Stoica şi privatizarea CFR Marfă

Guvernul Ponta a stabilit că termenul de finalizare a privatizării CFR Marfă este jumătatea lunii octombrie, Grup Feroviar Român (GFR) având de îndeplinit până atunci mai multe condiţii. Însă înainte de toate, Guvernul trebuie să invite GFR să semneze contractul de privatizare.

Ulterior, omul de afaceri Gruia Stoica trebuie să plătească statului 10% din preţul pentru 51% din acţiunile CFR Marfă în termen de două zile de la data semnării cu Ministerul Transporturilor a unui contract escrow. Documentul va fi încheiat în cel mult 30 de zile de la data semnării contractului de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni CFR Marfă.

Restul trebuie plătit în termen de 60 de zile de la apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern privind vânzarea CFR Marfă, adică până la jumătatea lunii octombrie. Preţul de cumpărare a pachetului de acţiuni este de 904.980.000 de lei.

Are Gruia Stoica banii să plătească pentru privatizarea CFR Marfă?

Nu, conform preşedintelui României. "Cel care a câştigat la CFR Marfă caută cu disperare bani la bănci pentru a plăti valoarea la care s-a negociat. Marea mea problema este că ştiind despre câştigător că are credite pe propria companie, ştiind că trebuie să împrumute 200 de milioane, ce va face cu investiţiile? Dacă acum investitorul împrumută bani ca să poată plăti compania şi nu îi găseşte, de unde o să ia bani să investească în modernizarea companiei. E nevoie de locomotive moderne, depouri modernizate. Cheia rămâne dacă acel câştigător va putea să o modernizeze şi dacă nu cumva ca să îşi achite datoriile va tăia zeci de mii de vagoane. S-ar putea ca eu să greşesc, dar fiind vorba de o companie atât de mare, aş vrea să fiu prudent şi entuziast" declara Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă.

Stoica i-a replicat preşedintelui că GFR/Grampet este o societate "bancabilă, solidă financiar, fără datorii la stat, un important angajator român şi un important contributor la buget, care îşi menţine angajamentul de a plăti suma ofertată în cadrul licitaţiei. Conform calendarului stabilit prin caietul de sarcini, am depus deja garanţia de 10 milioane de euro, sumă importantă pentru o piaţă precum cea din România. Avem discuţii în prezent cu instituţii financiare din top 5 mondial şi avem certitudinea că vom face plata conform condiţiilor stabilite".

Preşedintele Traian Băsescu crede însă că omul de afaceri nu va găsi banii pentru privatizarea CFR Marfă, dar Guvernul îi crează condiţii să arate că nu avea cum să facă rost de bani, pentru că nu avea contractul „Şi acum sunt sceptic că va găsi banii. Însă blocarea procesului de către Guvern îi va da domnului Stoica toate motivele să spună (…) (n.r. că) omul, oricât ar căuta, dacă nu are contractul în mână, semnat, nu îl ia în seamă nicio bancă în mod serios".

GFR face parte din grupul Grampet care este controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. Acesta a câştigat la 20 iunie procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul majoritar de 51% din acţiuni. În acelaşi timp şi-a asumat investiţii de 900 milioane lei şi 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor