Dictatul antreprenorilor britanici: "Londra nu poate ieşi din UE"

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (Ben Stansall / WPA Pool / Getty Images)

Pentru economia mondială, ce cuprinde mii de companii britanice de dimensiuni mari, mijlocii şi mici, care sunt coloana vertebrală a ţării, Marea Britanie trebuie să rămână în Europa. Aceasta este dictatul fără drept de apel al directorului general al Confederation of Business Industry (CBI), John Cridland, cea mai mare asociaţie patronală din ţară, împotriva mobilizării celor 150 de parlamentari conservatori pentru referendumul "înăuntru sau afară" din Uniunea Europeană, după numirea lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene şi "înfrângerea" prim-ministrului David Cameron, un oponent ferm al politicianului luxemburghez.

Într-un interviu acordat ziarului The Observer, publicat în ediţia de duminică, John Cridland a declarat: "Uniunea Europeană este principala noastră piaţă de export şi rămâne esenţială pentru viitorul nostru economic. Apartenenţa la UE susţine locurile de muncă, stimulează creşterea şi încurajează competitivitatea internaţională".

Iniţiativa grupului de parlamentari conservatori a fost de fapt anunţată după ce Cameron a afirmat că acum va fi dificil să-i convingă pe britanici să rămână în Comunitatea Europeană. Dar învinsul, conform presei britanice de sâmbătă, este chiar premierul Cameron.

Vom continua să facem presiuni, astfel ca Marea Britanie să rămână într-o Uniune Europeană reformată

Poziţia adoptată de CBI, care este îngrijorată de impactul economic al unei posibile rupturi cu Bruxelles-ul este că "o alternativă la statutul de membru deplin (al Uniunii Europene, n.r.) pur şi simplu nu ar funcţiona, lăsându-ne sub incidenţa normelor sale, fără a putea fi în măsură să le influenţăm. Vom continua facem presiuni, astfel ca Marea Britanierămână într-o Uniune Europeană reformată".