Juncker, la un pas să preia şefia Comisiei Europene. Acum are şi susţinerea social-democraţilor

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Nouă lideri social-democraţi din UE sunt gata să-l susţină pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker, candidatul Partidului Popular European (PPE), pentru şefia Comisiei Europene, a anunţat sâmbătă preşedintele francez Francois Hollande, gazda unei reuniuni informale a social-democraţilor la Paris.

La întâlnire au participat liderii social-democraţi din Germania, Italia, Austria, Belgia, Danemarca, Malta, Slovacia şi Cehia, precum şi candidatul social-democraţilor europeni la şefia Comisiei Europene, Martin Schulz. În cadrul reuniunii s-a stabilit strategia social-democraţilor pentru reuniunea Consiliului European care va avea loc săptămâna viitoare, unde se va lua în discuţie viitoarea conducere a Comisiei Europene.

"Social-democraţii sunt de acord că Partidul Popular European a câştigat alegerile europene şi că Jean-Claude Juncker ar trebui să devină preşedintele Comisiei Europene, dar ne aşteptăm ca social-democraţii să deţină alte funcţii. Martin Schulz a primit sprijinul tuturor celor prezenţi aici... drept candidat la postul de preşedinte al Parlamentului European", a declarat după reuniune vicecancelarul german Sigmar Gabriel, citat de Agerpres.

Astfel că prima şansă pentru ocuparea postului de conducere a Executivului European o are luxemburghezul Jean-Claude Juncker, susţinut de cancelarul german Angela Merkel, în ciuda opoziţiei vehemente a premierul britanic, David Cameron.

Reuniunea informală a liderilor de stânga are loc după o reuniune anti-Juncker a liderilor de dreapta, desfăşurată în Suedia, la care au participat premierul britanic David Cameron şi omologii săi suedez şi olandez. Cancelarul federal Angela Merkel a încercat să-i convingă pe aceştia să accepte candidatul PPE pentru a evita astfel un eventual blocaj la Summitul de la Bruxelles.

Potrivit Der Spiegel, Cameron a avertizat anterior că numirea lui Juncker ar destabiliza guvernul său şi viitorul Marii Britanii în UE. Premierul britanic îl vede pe Juncker ca fiind prea federalist şi de natură să prejudicieze speranţele sale de reformare a legăturilor dintre Marea Britanie şi UE.

"Un reprezentant al anilor 1980 nu poate rezolva problemele următorilor cinci ani", le-ar fi precizat Cameron confidenţilor săi, potrivit Der Spiegel.

Revista germană a vorbit şi despre faptul că Junker şi Schulz ar fi căzut de acord ca taberele lor să lucreze într-o "mare coaliţie" în următorul Parlament European, lucru care a stârnit îngrijorarea mai multor lideri europeni care se tem de o potenţială acaparare a puterii parlamentare de către cei doi.

"Europa nu trebuie să se lase şantajată", a declarat Juncker, adăugând că "în cadrul Consiliului European, o majoritate importantă de şefi de stat şi de guvern creştin-democraţi şi socialişti mă sprijină".

Recent, Junker a declarat că este "încrezător că va fi ales următorul preşedinte al Comisiei la mijlocul lunii iulie", adăugând că este pe cale să-i coopteze de partea lui şi pe ceilalţi şefi de guvern în următoarele 3-4 săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe