Jean-Claude Junker, nominalizat la preşedinţia Comisiei Europene

Jean-Claude Juncker a fost nominalizat la preşedinţia Comisiei Europene, în cadrul summitului de vineri de la Bruxelles. "Decizia a fost luată. Consiliul European îl propune pe Jean-Claude Juncker pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.
Fostul premier al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
28.06.2014

Jean-Claude Juncker a fost nominalizat la preşedinţia Comisiei Europene, în cadrul summitului de vineri de la Bruxelles.

"Decizia a fost luată. Consiliul European îl propune pe Jean-Claude Juncker pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, după ce Juncker a primit 26 dintre voturile liderilor europeni prezenţi la summit şi două împotrivă - din partea premierului britanic, David Cameron, şi al celui ungar, Viktor Orban.

"Aceasta este o zi rea pentru Europa", a reacţionat Cameron după alegerea lui Junker, exprimându-şi dezamăgirea pentru nominalizarea lui Junker, pe care îl considera prea federalist şi ostil multiplelor scutiri cerute de britanici.

"Europa a fost dată cu un pas înapoi", a mai declarat Cameron, citat de the Guardian.

Junker, fost premier al Luxemburgului şi candidat al Partidului Popular European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, va trebui să primească şi aprobarea Parlamentului European, care va vota pe 16 iulie confirmarea sa.

Este pentru prima dată când se organizează un astfel de vot, în anii precedenţi nominalizarea fiind făcută prin consens în rândul liderilor europeni.

Anul 2014, însă, marcat printr-o ascensiune fără precedent a partidelor extremiste la alegerile europarlamentare din mai, inclusiv în Marea Britanie a lui Cameron, a fost diferit.

Tratatul de la Lisabona recomandă numirea în funcţia de preşedinte al CE a candidatului partidului european care obţine cele mai multe voturi la europarlamentare, cu alte cuvinte, a lui Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, formaţiunea care a obţinut cele mai multe voturi.

Preşedinţia Comsiei a fost revendicată însă şi de candidatul socialiştilor, Martin Schulz. Cum nici PPE, nici socialiştii lui Schultz nu au o majoritate clară în PE, s-a stabilit ca liderii statelor membre să aibă ultimul cuvânt.

"Aceasta este o zi rea pentru Europa", a reacţionat Cameron după alegerea lui Junker

Cine este Jean-Claude Junker?

Jean-Claude Juncker a ocupat funcţia de premier al Luxemburgului în perioada 1995-2013. Considerat unul dintre artizanii monedei euro, Junker a fost şi primul preşedinte permanent al Eurogrupului (în perioada 2005-2013), care reuneşte miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro.

Proeuropean convins, Juncker are o lungă şi bogată experienţă în administraţie şi politică. Politicianul luxemburghez a intrat în politică la vârstă de 20 de ani, în Partidul Popular Creştin Social. Din 1982 a pătruns în administraţie, parcurgând drumul de la "Junior", cum îi spunea marele cancelar al Germaniei Helmut Kohl acum cu 30 de ani, la "Mister Euro", cum i se spune acum.

De-a lungul timpului, premierul luxemburghez a primit zeci de distincţii, inclusiv Steaua României în Grad de Mare Cruce, în anul 2003.

De numele lui Jean-Claude Juncker sunt legate numeroase programe şi reforme ale Uniunii Europene. Fostul premier luxemburghez este considerat unul dintre arhitecţii Tratatului de la Maastricht, în special în ceea ce priveşte secţiunea dedicată uniunii economice şi monetare, şi este văzut drept omul care "ştie totul şi pe toată lumea".

Vineri, după nominalizarea la preşedinţia Comisiei Europene, Junker s-a declarat "mândru şi onorat că a primit susţinerea Consiliului European", în pofida nemulţumirii unor lideri, precum premierul britanic David Cameron, care consideră că Juncker este "persoana greşită" pentru funcţia de preşedinte al CE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor