Vocea cetăţenilor nu contează în UE, consideră ministrul britanic pentru Europa
alte articole
În plină dispută între Londra şi Berlin pe tema numirii lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene, ministrul britanic pentru Europa, David Lidington, a sosit miercuri la Berlin pentru a încerca să ofere explicaţii care să ajute gazdele sale să înţeleagă mai bine atitudinea Marii Britanii faţă de blocul comunitar, scrie portalul thelocal.de.
Oficialul britanic a precizat că obiectivul vizitei sale este de a combate 'concepţiile greşite' care există în Germania cu privire la poziţia Marii Britanii faţă de Uniunea Europeană, şi anume că guvernul de la Londra nu are o agendă europeană pozitivă, nu respectă democraţia europeană, schimbă singur regulile şi se îndepărtează de partenerii săi europeni.
David Lidington a argumentat că de fapt Marea Britanie doreşte ca Uniunea Europeană să devină mai competitivă pe plan economic şi să promoveze reforme în sectoarele serviciilor şi industriei digitale. 'Deşi internetul nu are graniţe, companiile noastre din domeniul digital trebuie să respecte 28 de legislaţii diferite', a remarcat el.
Referindu-se la percepţia că guvernul de la Londra nu ar respecta democraţia europeană, oficialul britanic a susţinut că Europa este cea care nu este democratică, întrucât 'oamenii trebuie să ştie că vocea lor contează în organizaţiile ale căror decizii au un impact atât de mare asupra vieţii lor', dar 'în prezent acest lucru pur si simplu nu se întâmplă în Europa'.
Cât despre reproşul că Marea Britanie se îndepărtează de partenerii ei europeni, ministrul Lidington a venit cu argumentul că regulile de funcţionare a Uniunii au fost schimbate nu de executivul de la Londra, ci de ţările din zona euro, el amintind de discuţiile purtate de acest grup de state pentru elaborarea unor politici ce afectează şi Marea Britanie, fără să o consulte însă şi pe aceasta. 'Cum aţi răspunde dacă interesele voastre vitale ar fi ameninţate într-un mod atât de fundamental?', şi-a întrebat oficialul britanic gazdele germane.
Din ideile pe care el le-a exprimat la Berlin nu putea lipsi şi opoziţia înverşunată a premierului David Cameron faţă de numirea lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene, care este de altfel motivată tot de dorinţa britanicilor de a vedea un preşedinte al executivului mai favorabil reformării Uniunii Europene şi diminuării atribuţiilor acesteia.
La acest capitol, ministrul Lidington a menţionat că procedura de desemnare a şefului Comisiei Europene nu este clară în legislaţia comunitară, el reafirmând opinia Londrei, care estimează că acesta trebuie nominalizat numai în urma consensului şefilor de stat şi de guvern reuniţi în Consiliul European, deci în mod obligatoriu şi cu acordul lui Cameron, rămas acum singur în lupta împotriva desemnării lui Juncker în respectivul post.