Italia va împinge pentru ”Statele Unite ale Europei” când va deţine preşedinţia

Primarul Florenţei, Matteo Renzi.
Primarul Florenţei, Matteo Renzi. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)

Premierul italian, Matteo Renzi, a declarat că, în perioada de şase luni în care va deţine preşedinţia Uniunii Europene, Italia va depune eforturi pentru formarea ”Statelor Unite ale Europei”, o mişcare care ar putea să provoace tulburări în Marea Britanie, conform Telegraph.

Lansând un apel către liderii europeni, menit să-i convingă că ”o Europă mai puternică şi mai unită este singura soluţie care va rezolva problemele timpurilor noastre”, a declarat Renzi.

”Pentru viitorul copiilor mei visez, gândesc şi muncesc pentru Statele Unite ale Europei”.

Acesta a făcut apel către ”liderii curajoşi”, cerându-le să conlucreze către realizarea acestui obiectiv. Pe 1 iulie, Italia va prelua prin rotaţie preşedenţia Uniunii Europene de la Grecia. Obiectivul acesteia este să conducă UE într-o perioadă când aşa numitul ”Proiect European” se află sub noi atacuri, apărute odată cu susţinerea sporită pentru partidele eurosceptice manifestată în UE la ultimele alegeri.

Renzi spune că singurul răspuns valid la rezultatul alegerilor europene este să ofere ”ideea unei Europe care corespunde unei aventuri atractive, nu unui exerciţiu economic şi financiar”.

Comentariile premierului italian, lansate într-un discurs desfăşurat la Florenţa săptămâna trecută, vin pe fondul unei furtuni tot mai mari iscate din cauza nominalizării lui Juncker în postul de preşedinte al Comisiei Europene. În cazul în care se va încerca numirea ”automată” a lui Juncker în postul de conducere, David Cameron va cere votul liderilor europeni aliaţi, care vor participa la summitul de joi de la Ypres. Cameron se opune candidaturii fostului premier al Luxembourgului, despre care crede că va împiedica reformele UE şi va împinge pentru o integrare europeană tot mai strânsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe