Opoziţia premierului britanic faţă de nominalizarea lui Juncker la preşedinţia Comisiei Europene - o 'partidă riscantă'
alte articole
Premierul britanic, David Cameron, şi-a confirmat opoziţia faţă de nominalizarea lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene (CE). Potrivit cotidianului francez Leş Echos, această atitudine constituie o 'partidă de poker riscantă'.
Europenii se pregătesc de noi zile dificile cu premierul britanic. În mod ferm, David Cameron şi-a reiterat opoziţia faţă de nominalizarea lui Jean-Claude Juncker, candidat al Partidului Popular European (PPE), la preşedinţia CE, în pofida avertismentelor formulate de cancelarul federal german, Angela Merkel, care i-a cerut marţea trecută, din Suedia, să respecte 'spiritul european', din care 'ameninţările' nu fac parte.
Spre uimirea tuturor, David Cameron a plusat, cu riscul să se izoleze şi mai mult de partenerii săi şi să sufere o înfrângere costisitoare. Într-un articol publicat vineri, în mai multe publicaţii europene, Cameron a calificat drept 'absurditate' ideea conform căreia la preşedinţia CE trebuie desemnat candidatul partidului care a câştigat alegerile europarlamentare. Amintind de prezenţa scăzută la vot, de declinul partidelor tradiţionale şi ascensiunea celor antieuropene, Cameron a subliniat că 'Juncker nu a figurat pe niciun buletin de vot (...), nu s-a prezentat nicăieri şi nu a fost ales de nimeni.' 'A afirma contrariul ar fragiliza legitimitatea democratică europeană', a spus premierul britanic, explicând că trebuie împiedicată o politizare a CE, instituţie menită să încarneze neutralitatea şi interesul general.
Aceste reticenţe faţă de fostul premier luxemburghez, căruia Cameron îi contestă calităţile, sunt demult cunoscute, însă de data aceasta premierul britanic a închis uşa în faţa oricărui posibil compromis. După cum explică unul dintre apropiaţii săi, 'poziţia noastră nu este una tactică, ci una de principiu'. 'Noi refuzăm un proces de nominalizare care schimbă în mod insidios echilibrul puterilor dintre Consiliu şi Parlamentul European', a subliniat sursa citată.
În concluzie, dacă va fi necesar, David Cameron îşi va asuma înfrângerea. Mai multe persoane confirmă că tentativele desfăşurate pentru a negocia cu liderul britanic compensaţii sub formă de posturi au eşuat deocamdată.
Vineri, cancelarul federal Angela Merkel a anunţat că acest articol al lui Cameron nu va schimba nimic din sprijinul pe care ea îl oferă lui Jean-Claude Juncker şi că ea nu va împărtăşi ideea conform căreia desemnarea de către liderii conservatori de la Luxemburg înainte de vot este contrară Tratatului.
'David Cameron este pe cale să-şi pregătească înfrângerea', analizează un înalt diplomat, citat de Leş Echos. 'Chiar dacă îi displace, logica instituţiilor este aceea că, pentru moment, Jean-Claude Juncker este cel care se bucură de cel mai mare sprijin, ceea ce, conform Tratatului, îl va obliga pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, să propună până la 27 iunie nominalizarea lui Juncker şi să supună această candidatură votului Parlamentului European', cu excepţia cazului în care britanicul Cameron va reuşi să reunească o minoritate de blocaj.
Însă, această minoritate nu pare să se contureze, chiar dacă 'partida de poker' nu s-a încheiat încă. În final, menţinerea Marii Britanii în UE ar putea costa mai scump decât capul lui Juncker, dar, antagonizând conflictul, David Cameron joacă mai degrabă un rol dezbinător decât unul de reformator, conchide Leş Echos.