Deputat român: Sistemul proporţional de vot din R. Moldova trebuie îmbunătăţit, şi nu înlocuit

Sistemul proporţional de vot cu liste deschise, propus de PAS şi o parte a societăţii civile din Moldova este o variantă ce trebuie discutată. Falsele dezbateri iniţiate de PD sunt doar pentru distragerea atenţiei opiniei publice, susţine Dobrovie.
Matei Dobrovie (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
04.04.2017

Deputatul român USR Matei Dobrovie, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor, afirma că falsele dezbateri iniţiate de Partidul Democrat din Moldova (PDM) cu privire la necesitatea schimbării sistemului electoral au ca scop distragerea atenţiei opiniei publice de la probleme reale ale regimului politic – corupţia endemică, “furtul miliardului”, spălarea a 20 mld. $ bani ai mafiei ruse prin băncile din R. Moldova, dar şi dorinţa de a menţine la putere PD-ul cotat în sondaje cu 2% şi un oligarh- Vladimir Plahotniuc detestat de 98% din moldoveni.

“În Republica Moldova, oligarhul şef Vladimir Plahotniuc (preşedinte al PD) a organizat un simulacru de dezbatere cu privire la introducerea scrutinului uninominal sau mixt. Partidele extraparlamentare (Partidul Popular şi Partidul Naţional Liberal), care au participat la discuţii sunt aproape nesemnificative în ceea ce priveşte susţinerea electorală. PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate) şi PPDA (Platforma Politică Demnitate şi Adevăr), care sunt cotate cu aproximativ 9% intenţii de vot, în ultimele sondaje, au boicotat dezbaterile.

Experţii din societatea civilă, care au o experienţă importantă în monitorizarea alegerilor şi a funcţionării sistemului electoral din R. Moldova - Pavel Postică (Promo-Lex), Igor Boţan (ADEPT), Lilia Caraşciuc (Transparency International) au criticat iniţiativa democraţilor de a modifica sistemul electoral. Boţan susţine că „revenirea la sistemul uninominal reproduce sistemul electoral sovietic şi încalcă articolele 60 şi 68 din Constituţie”. Activiştii civici au mai subliniat faptul că în cadrul dezbaterilor nu au fost analizate tipuri de sisteme electorale, ci a fost propus ca fiind ”cel mai bun” pentru R. Moldova uninominalul”, scrie Dobrovie pe contul său de Facebook.

În opinia deputatului român, sistemul proporţional de vot din R. Moldova trebuie îmbunătăţit, şi nu înlocuit. O variantă care ar trebui discutată cu maximă seriozitate este cea a sistemului proporţional cu liste deschise, propus de PAS şi o parte a societăţii civile. Consecinţele adoptării unui sistem proporţional ar putea fi, de asemenea, discutate cu specialişti din dreapta Prutului, care au analizat modul de funcţionare al acestui tip de scrutin în România.

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor, reaminteşte că în legislatura 2012-2016, în urma implementării unui sistem mixt în România, numărul parlamentarilor a crescut la 588 (în legislaturile 1990-2008, numărul deputaţilor şi senatorilor a variat între 460 şi 486). În 2016, s-a revenit la sistemul proporţional şi actualul legislativ are 466 de aleşi.

“Uninominalul nu a încurajat responsabilizarea mai puternică a aleşilor de către alegători, aşa cum se spera, ci a avut drept consecinţe numeroase anomalii - candidaţi care intră în Parlament de pe locul 3 într-un colegiu, la redistribuire, cât şi apariţia unor baroni în Parlament, care au o putere financiară mai mare de a-şi finanţa campania”, concluzionează Matei Dobrovie, menţionând în context că introducerea sistemului uninominal sau mixt în R. Moldova ar avantaja doar PD-ul şi preşedintele partidului - Plahotniuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor