Diaspora cea cu sufletul mereu acasă. Românii au construit pe timpul şi banii lor secţiile de vot din Swindon

Sectie de votare
Sectie de votare (Ziare.com)

Românii din diaspora depăşesc record după record în ce priveşte votul. Şi nu doar în materie de participare, ci şi de implicare cetăţenească, de patriotism. Astfel, unii compatrioţi de-ai noştri au pus la propriu umărul la treabă pentru ca la prezidenţialele de anul acesta să nu se mai stea la cozi infernale.

Mai exact, după ce la alegerile trecute (prezidenţiale, europarlamentare) s-a stat la cozi uriaşe, sub presiunea publică politicienii au modificat legea astfel încât în Diaspora să se poată vota trei zile. Însă toate aceste măsuri venite de la stat ar fi rămas doar pe hârtie, dacă cetăţenii nu s-ar fi implicat şi nu şi-ar fi pus la dispoziţie timpul, priceperea şi banii, arată Ziare.com, care prezintă povestea românilor din Swindon.

Petru Andone a fost voluntar la alegerile europarlamentare la Bristol, în sud-vestul Marii Britanii. Văzuse apelul consulului onorific din Bristol, Răzvan Constantinescu.

"Caută voluntari şi nu se arată nimeni, şi am spus că pot să ofer şi eu timpul meu din duminica respectivă, să fiu voluntar 3 ore dimineaţa, că era un minim de 3 ore. M-am dus acolo şi de la 3 ore am stat 6 ore. Am plecat, că eu mai făceam un voluntariat la ambulanţă, după care, văzând nevoia mare, m-am întors şi am stat până seara târziu.

Am activat acolo ca voluntar, mi-am făcut treaba până târziu, am plecat acasă după toate huiduielile care au fost, dar în capul meu răsunau doar cuvintele alea: 'Hoţii, hoţii', 'Vrem să votăm!', lucruri pe care oamenii le spuneau din înăuntrul lor probabil. Şi când am fost chemat la o şedinţă de evaluare, ne-a spus domnul consul să spunem fiecare ceva pentru îmbunătăţire.

Şi atunci am întrebat dacă e posibil să mai facem secţii, să le mărim, să le înmulţim. Şi mi-a zis da, este posibil, doar că asta cere implicare, cineva care să caute spaţiu, care să caute resurse umane, că el nu poate să se împartă între atâtea localităţi, cel puţin câţi suntem noi în sud-vestul Angliei. Şi, chiar dacă am familie, chiar dacă am serviciu, chiar dacă abia scăpasem de 3 luni de zile de chimioterapie pentru un cancer la ficat, am zis că vreau să mă implic, vreau să fac", ne-a povestit Petru Andone vineri, cu puţin înainte de a deschide secţia pentru turul doi al prezidenţialelor.

Ce înseamnă organizarea unei secţii de vot: drumul de la o hală de beton la un cămin primitor pentru toţi românii.

Odată ce s-a angajat să pună secţia pe picioare s-a apucat de treabă. Avea însă să afle că votul ţine trei zile, iar închirierea unui spaţiu în calendarul alegerilor nu e sarcină uşoară. Dar l-a găsit, a strâns în jurul său şi oamenii care să-l ajute să-l amenajeze, punând mână de la mână, şi a reuşit premiera de a face operaţională secţia cu o săptămână înaintea primului tur", scrie publicaţia citată.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne