Deversarile de petrol necunoscute

O deversare de titei polueaza apele din Delta Nigerului, langa terminalul de export Escravos, 30 martie 2003. O cantitate estimata la 2080 de milioane de litri de titei au fost deversate in Delta in ultimii 40 de ani. (Pius Utomi Ekpei / Getty Images)
Conn Hallinan
18.06.2010

In timp ce stirile despre explozia platformei Deepwater Horizon a companiei British Petroleum (BP) din Golful Mexicului au fost 24 din 24 de ore in mijlocul atentiei, pentru a descoperi o revarsare mai mare si mai periculoasa de petrol langa satul Otuegwe din delta fluviului Niger din Nigeria a fost nevoie de o calatorie lunga cu barca si niste eforturi considerabile din partea lui John Vidal de la ziarul britanic The Observer .

“Ne-am pierdut navoadele, colibele, si capcanele de pescuit. Aici este locul unde am pescuit si am cultivat pamantul. Ne-am pierdut padurile”, spune liderul Otuegwe, Chief Promise, domnului Vidal.

Responsabilii de aceste dezastre din Nigeria sunt Shell si Exxon Mobil, ale caror conducte vechi de mai bine de 40 de ani se rup cu o regularitate ingrijoratoare, varsand petrol peste zonele de pescuit ale localnicilor si in apa lor de baut. Delta este impanzita de sute de zone de extragere de petrol care sustin importurile Statelor Unite.

In luna mai, anul curent, o conducta a Exxon Mobil s-a perforat in statul Akwa Ibon, revarsand mai mult de 4 milioane de litri in delta inainte ca aceasta sa poata fi peticita. Dupa spusele lui Ben Ikari, scriitor si membru al localnicilor Ogoni, “Acest gen de incidente au loc destul de des in delta... Companiile de petrol pur si simplu le ignora. Cei care fac legile nu le dau vreun interes, iar oamenii trebuie sa traiasca cu poluarea zilnic. Situatia esta mai grava decat era acum 30 de ani.”

Nu se stie cat de grave sunt lucrurile la momentul prezent, pentru ca aceste companii de petrol si guvernul nigerian nu vor sa faca publice informatiile. Dar investigatii independente au dezvaluit faptul ca de-a lungul ultimelor patru decade, cantitatea de petrol revarsata in delta este echivalenta cu de 50 de ori cantitatea revarsata in momentul esuarii petrolierului Exxon Valdez in Alaska (considerat unul dintre cele mai mari dezastre ecologice produse de om in istorie, in care s-au scurs in mare 10,8 galoane de petrol), adica se ridica la 550 milioane de galoane. Conform ultimelor afirmatii ale guvernului din Nigeria, pana la 3 iunie, Deepwater Horizon a pompat intre 90 si 193 milioane de galoane in golf.

Cifrele guvernului nigerian arata ca au existat mai mult de 9.000 de scurgeri intre anii 1970 si 2000, si in prezent exista 2.000 de locuri cu scurgeri, inregistrate oficial. Companiile afirma ca majoritatea dintre acestea sunt cauzate de rebeli care sparg conductele sau incearca sa sifoneze petrolul, si ca aceste scurgeri sunt ceva ce se poate usor remedia.

Cu toate astea, majoritatea localnicilor spun ca aceste perforari se produc din cauza infrastructurii invechite, si impreuna cu grupurile de ecologisti afirma ca aceste companii cu fac nimic practic pentru a le repara. Si atunci cand localnicii ii someaza pe gigantii petrolului, spun ca sunt pusi pe fuga de catre oamenii de paza ai companiilor petroliere.

Totusi, cel mai mare dezastru cu revarsari de petrol nu este in Africa sau in Golful Mexicului, ci in jungla amazoniana a statului Ecuador, acolo unde compania Texaco — acum sub conducerea Chevron — a pompat 72 miliarde de litri de “apa produsa” intr-o zona de mai bine de 3000 de kilometrii patrati. Aceasta “apa produsa” este plina de saruri, petrol nerafinat si benzen, o substanta chimica cancerigena.

Conform Coalitiei Apararii Amazonului, Chevron a devarsat aceste toxine direct in albiile raurilor, in ciuda faptului ca Institutul American pentru Petrol le-a recomandat sa injecteze aceste resturi adanc in interiorul pamantului. “Tragedia BP a fost un accident; revarsarile Chevron in Ecuador sunt intentionate”, declara coalitia intr-un comunicat de presa.

Expertii estimeaza ca 1.336 de milioane de litri de petrol au fost varsati in padurile tropicale, una dintre cele mai biodiversificate zone de pe glob. Petrolul si acea apa murdara, impreuna cu “ploile negre” produse de arderile necontrolate de gaze, au creat un cosmar pentru grupurle locale de bastinasi — cum ar fi grupurile Secoya, Cofan, Siona, Huarani si Ichwa.

Astazi, statul Ecuador si cele cinci triburi dau in judecata compania Chevron, dar firma spune ca nu detine nici o responsabilitate pentru practicile companiei Texaco, si declara ca nu va plati nici un ban in cazul in care va fi acuzata de vreo dauna.

In timp ce resursele de petrol se diminueaza, presiunea se va mari in actiunile de cautare de noi resurse in teritorii si mai indepartate, inclusiv adancurile oceanelor, padurile tropicale si zonele sensibile arctice si de tundra. Shell este pe punctul de a incepe sa foreze in Oceanul Arctic.

Judith Kimerling, cea care a scris in “Amazon crud” despre industria de petrol din Amazon, a declarat pentru The Observer, “Revarsari, scurgeri si evacuari intentionate sunt lucrurile care se intampla in zonele petroliere din toata lumea si foarte putini oameni acorda atentie acestor lucruri.”

Exceptand, desigur, oamenii care traiesc in mijlocul acestor dezastre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor