Pe urmele lui Dodon. Prim-ministrul moldovean a avut o discuţie telefonică cu omologul rus

Mihail Mişustin şi Ion Chicu
Mihail Mişustin şi Ion Chicu (gov.md)

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a avut joi 1 octombrie, o discuţie telefonică cu omologul său rus, Mihail Mişustin. În cadrul discuţiei, oficialii au apreciat caracterul ascendent al relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, menţionând că desfăşurarea Forumului Economic moldo-rus, care a avut loc astăzi, a constituit o oportunitate pentru impulsionarea relaţiilor comercial-economice şi de parteneriat strategic dintre ambele state.

De asemenea, vineri, 2 octombrie, va avea loc ședința Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, în cadrul căreia vor fi abordate un şir de subiecte de pe agenda bilaterală.

Chicu a mulţumit omologului său rus pentru susţinerea oferită de Guvernul Federaţiei Ruse în timpul pandemiei, remarcând suportul logistic, dar şi livrarea echipamentului medical necesar pentru combaterea COVID-19. În context, premierii au abordat aspectele practice ce ţin de livrarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, după ce acesta va trece toate etapele de testare și va obţine autorizaţia instituţiilor internaţionale.

În context, premierul rus a exprimat intenţia Federaţiei Ruse de a veni cu un suport financiar nerambursabil, sub formă de ajutor umanitar pentru acoperirea parţială a prejudiciilor suportate de agricultorii din Republica Moldova, care au avut de suferit în urma secetei din acest an.

În acest scop, Ministerul Finanţelor a deschis un cont trezorerial pe care vor fi acumulate mijloace financiare din partea Federaţiei Ruse şi altor parteneri externi ai Republicii Moldova.

Totodată, Mişustin a dat asigurări premierului moldovean că „Rosspotrebnadzor” va continua activităţile necesare pentru extinderea listei companiilor moldoveneşti cu drept de export în Federaţia Rusă, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

A fost abordat subiectul privind evoluţia negocierilor pentru contractarea creditului rus în valoare de 200 milioane de euro, bani prevăzuţi în Bugetul de Stat pentru anul 2020 pentru acoperirea deficitului bugetar.

În contextul implementării pachetului energetic III de către Republica Moldova, cei doi oficiali au discutat subiectul datoriei „Moldova Gaz” faţă de ”Gazprom”. Părţile au convenit ca reprezentanţii instituţiilor de resort ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, împreună cu reprezentanţii „Moldova Gaz” şi ”Gazprom” să identifice o soluţie în această privinţă.

Oficialii au abordat şi alte subiecte de importanţă strategică moldo-rusă, convenind să continue dialogul în cadrul apropiatului summit al conducătorilor de guverne ale statelor membre ale Uniunii Economice Euroasiatice, în care Republica Moldova are statut de observator.

Amintim că la începutul acestei săptămâni, preşedintele Igor Dodon a avut o discuţie în format videoconferință cu omologul său rus Vladimir Putin, pe aceleaşi subiecte: acordarea împrumutului în sumă de 200 mln de euro, achiziţia vaccinului anti-covid, motorina pentru producătorii agricoli, reluarea traficului aerian și feroviar între ţări etc.