Activitatea instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova: Autorităţile au decis să relaxeze unele restricţii

Copii instruiţi să-şi pună măşti (poză simbol)
Copii instruiţi să-şi pună măşti (poză simbol) (facebook.com)

Deşi numărul cazurilor de infectare cu coronavirus în Republica Moldova este zilnic în creştere, joi 1 octombrie, fiind înregistrate 1022 de cazuri, în creştere fiind şi numărul copiilor infectaţi, autorităţile de la Chişinău, şi anume responsabilii din educaţie, au decis să relaxeze unele restricţii, cum ar fi: să reducă distanţa fizică minimă în instituţiile de învăţământ de la 1,5 m la 1 m în şcoli şi de la 4 la 2 metri în grădiniţe, pentru a spori numărul de copii care le frecventează.

Potrivit ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Sarov, instituţiile de învăţământ vor activa în continuare corespunzător modelelor selectate, iar în conformitate cu hotărârea nr. 33/2020 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituţiilor de învăţământ, va fi decisă de Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică în coordonare prealabilă cu CNESP.

Clasele şi sălile de curs în care se depistează cel puţin un caz de infectare cu Covid sunt izolate, dar deocamdată nici o şcoală sau universitate nu a fost închisă în totalitate, notează Radio Europa Liberă. Studenţii din majoritatea universităţilor au revenit în aule, după primele două săptămâni de cursuri exclusiv de la distanţă. Practic toate universităţile utilizează modelul mixt, care presupune ore în sălile de curs alternate cu instruire online.

Rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, nu exclude că situaţia epidemiologică ar putea readuce cursurile exclusiv pe ecranul calculatorului. Deocamdată însă situaţia este stabilă.

„Noi monitorizăm atent toată situaţia. Rugăm studenţii şi profesorii să urmeze toate măsurile de protecţie sugerate. Accesul în blocuri este restricţionat numai pentru studenţi şi cadrele didactice. Tot ceea ce se poate este făcut online, inclusiv toate consiliile de administraţie, consiliile facultăţilor, senatul. Toate prelegerile sunt online, o parte din seminare chiar sunt online. O altă parte din seminare şi lucrările de laborator se fac în grupuri mai mici faţă în faţă. Am împărţit şi anii. De exemplu, anul 1 şi 2 vin luni, miercuri, vineri la facultate pentru activităţi faţă în faţă, iar marţi, joi şi sâmbătă au activităţi online”, a explicat Bostan.

Deşi Universitatea Tehnică este printre cele mai dotate din punct de vedere al tehnologiilor informaţionale şi de mai mulţi ani şi-a digitalizat procesele de instruire, studierea de la distanţă afectează parţial calitatea studiilor funcţie de pregătirea cadrului didactic şi de specificul fiecărei facultăţi, a mai menţionat rectorul.

„Pentru noi, componenta de predare faţă în faţă este una importantă pentru că în pregătirea inginerilor sau arhitecţilor, de exemplu, o componentă importantă este partea de proiectare şi proiectarea nu poţi să o faci online. După care urmează laboratoarele pe care nu le poţi face virtuale, sau le poţi, dar e nevoie de echipamente foarte costisitoare”, a mărturisit Viorel Bostan.

În instituţiile şcolare modelul mixt sau combinat de educaţie rămâne a fi o povoară atât pentru copii, părinţi, cât şi pentru profesori care îşi doresc revenirea la condiţiile de activitate obişnuită, de până la pandemie, au declarat pentru Europa Liberă mai mulţi manageri de instituţii.

Cadrele didactice sunt preocupate şi de modul în care va fi aplicată legea publicată recent, care prevede adaosuri la salarii pentru orele suplimentare petrecute fie în clasă, fie de la distanţă. Aprobarea numărului suplimentar de ore urmând să fie coordonată cu Ministerul Educaţiei, afirmă Ala Leca, directoarea liceului Dante Alighieri din capitală, unde lecţiile se desfăşoară după două din scenariile propuse de Minister - instruirea în două schimburi şi combinarea lecţiilor obişnuite cu cele virtuale, la fel ca în majoritatea şcolilor.

Gimnaziul Dimitrie Cantemir din satul Mîndreşti, raionul Teleneşti planifica iniţial să combine câteva dintre scenariile de instruire propuse de Ministerul Educaţiei, dar deocamdată, cu niciun caz de infectare confirmat în şcoală, lecţiile sunt predate în mod obişnuit cu prezenţa fizică a tuturor elevilor, inclusiv a celor transportaţi cu autobuze din satele vecine, afirmă directoarea gimnaziului, Ludmila Boşii.

Precizăm că până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate oficial 54.064 de cazuri de infectare cu virusul Wuhan. Pe parcursul zilei de 1 octombrie, 76 de copii au avut rezultat pozotiv la Covid-19, ceea ce a ridicat bilanţul la 3759, dintre care 240 mai mici de un an, 554 între 1 şi 5 ani, 693 între 5 şi 9 ani, 2272 între 10 şi 19 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe