Salvaţi Roşia Montană: "Guvernul tehnocrat s-a contaminat!"

Recentele declaraţii ale vicepremierului Borc vizând mineritul nu diferă decât ca formă de cele făcute de Şova şi Ponta în perioada în care se încerca legitimarea exploatărilor cu cianuri în Apuseni şi sunt de natură de a pune presiune în interiorul Guvernului, consideră ativiştii de mediu.
Costin Borc (Facebook)
Loredana Diacu
26.04.2016

În timp ce Guvernul evită să îşi facă datoria legală de a trimite un punct de vedere Parlamentului privind legea de interzicere a cianurii, miniştri ai cabinetului Cioloş fac promisiuni alarmante industriei miniere. Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a declarat că doreşte găsirea unor soluţii “care să elimine barierele birocratice, în aşa fel încât să se poată relansa activitatea în domeniul exploatării resurselor”, atrage atenţia organizaţia "Salvaţi Roşia Montană"

"Declaraţiile recente ale ministrului Borc au rolul de a contrabalansa punctul de vedere al ministrului Paşca Palmer şi a pune presiune în interiorul Guvernului pentru menţinerea unor tehnologii poluante în industria minieră, precum cea bazată pe folosirea cianurii,” a declarat Roxana Pencea din partea reţelei Mining Watch România, în contextul în care vicepremierul Borc a readus în discuţie controversatele schimbări legislative dorite de industria minieră.

Alarmant este faptul că declaraţiile lui Borc au fost făcute în cadrul Forumului Minier Român, eveniment organizat şi sponsorizat de directorul Samax. Această firmă deţinută de compania junior Carpathian Gold intenţionează să exploateze la suprafaţă aurul şi cuprul de la Rovina, judeţul Hunedoara, arată Salvaţi Roşia Montană.

ONG-ul care a luptat activ pentru a împiedica exploatarea aurului în Munţii Apuseni prin tehnologii pe baza de cianuri reaminteşte că modificarea Legii Minelor în favoarea companiilor miniere a fost propusă prima dată de senatorii Toni Greblă şi Ioan Ruşeţ şi, mai apoi, de guvernarea Ponta prin două tentative eşuate: Legea Specială pentru Roşia Montană din septembrie 2013 şi propunerea Ponta-Şova-Plumb de schimbare a Legii Minelor din decembrie 2013.

Principalul motiv pentru care industria minieră doreşte schimbarea Legii Minelor este declararea mineritului neferos ca fiind de interes naţional. Această prevedere le-ar permite companiilor să exproprieze proprietăţile cetăţenilor din zonele cu resurse naturale în subsol, căci în prezent exproprierile sunt legale pentru proiecte de interes public (autostrăzi, drumuri, căi ferate) şi pentru mineritul energetic de cărbune şi uraniu, prevedere rămasă neschimbată din perioada dictaturii comuniste.

"Forumul Minier Român, la care a participat ministrul Borc, este organizat de Asociaţia Profesională Munţii Apuseni, al cărei preşedinte este Alexandru Nicolici. Acesta este totodată şi administratorul Samax România, compania înfiinţată într-un apartament din Baia Mare şi deţinută, prin intermediul unor companii offshore înregistrare în Insulele Virgine, de Carpathian Gold. În mai 2015, Carpathian Gold îşi anunţa investitorii că a obţinut licenţa de exploatare pentru zăcământul de aur şi cupru de la Rovina. În doar 24 de ore, preţul acţiunilor la bursă creşteau cu 200%. În realitate toate acestea au fost o schemă pentru a capitaliza la Bursă în condiţiile în care licenţa nu a fost nici până azi aprobată prin Hotărâre de Guvern. Mai mult, într-o invetigaţie recentă, Rise Project a arătat structura piramidală a companiilor offshore care deţin proiectul minier Rovina ce sunt folosite pentru evitarea plăţii taxelor şi asumării responsabilităţii în caz de accident.", arată organizaţia.

“Prezenţa ministrului aparent tehnocrat la masa industriei miniere şi angajamentul luat de acesta de a modifica Legea Minelor este dezamăgitoare şi extrem de periculoasă. Declaraţia lui Borc nu diferă decât ca formulare de declaraţiile unui Ponta sau a unui Şova din perioada în care erau influenţaţi de Roşia Montană Gold Corporation. Oare Dacian Cioloş poate tolera aşa ceva?” a adăugat Roxana Pencea, coordonator programe în cadrul reţelei Mining Watch România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor