Ambasada SUA dă explicaţii după declaraţiile lui Pettit: "Sprijinim de multă vreme suveranitatea Republicii Moldova"

Ambasada SUA la Bucureşti precizează că Statele Unite sprijină suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea sa teritorială.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După ce iniţial a declinat un răspuns cu privire la poziţia SUA faţă de declaraţiile ambasadorului american la Chişinău, Ambasada SUA de la Bucureşti a transmis, finalmente, un răspuns jurnaliştilor de la hotnews pe acest subiect, răspuns în care precizează că SUA sprijină de multă vreme suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea sa teritorială.

Statele Unite sprijină de multă vreme suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea sa teritorială. SUA salută România pentru leadership-ul de care a dat dovada continuu şi pentru abordarea colaborativă în sprijinul dezvoltării democratice a Republicii Moldova, al eforturilor sale de reformă şi al continuării procesului de integrare a sa în UE, în conformitate cu aspiraţiile populaţiei din Moldova.

"Mai mult, politica SUA în privinţa Moldovei este de a fi partenerul Moldovei pentru a sprijini dezvoltarea sa economică şi democratică. A interpreta în sens mai larg politica noastră înseamnă o depăşire a limitelor politicii noastre", se arată în precizările transmise Hotnews.ro de biroul de presă al Ambasadei.

Reamintim că ambasadorul SUA la Chişinău a declarat duminică, într-un interviu acordat postului naţional de televiziune din Basarabia, că Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent. În declaraţiile sale, Pettit a folosit sintagma "aceasta este politica noastră":

"Consider că este foarte important şi aceasta, desigur, este politica noastră, cred că şi politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni”, a declarat James Pettit, citat de Digi24.ro.

Ulterior, Hotnews a solicitat poziţia Deptartamentului de Stat SUA care i-a direcţionat pe aceştia spre Ambasada SUA din Bucureşti, aceasta, la rândul său, îndrumându-i pe reporteri să ceară explicaţii la Chişinău.