China şi Arabia Saudită extind relaţiile bilaterale

După ce a decis să se implice în războiul din Siria, cea mai recentă mişcare a Chinei pentru a-şi întări prezenţa în Orientul Mijlociu a fost semnarea mai multor acorduri cu Regatul Saudit în domenii precum energie, tehnologie sau ştiinţă.
Prinţul saudit încoronat Mohammed bin Salman (st) este întâmpinat la sosirea sa în Beijing, China, 29 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.08.2016

Arabia Saudită a semnat marţi 15 acorduri preliminare cu Beijingul în sectoare care variază de la energie la imobiliare. Mişcarea a fost făcută în timpul unei vizite efectuate în China de prinţul încoronat saudit Mohammed bin Salman cu scopul de a îmbunătăţi relaţiile cu un consumator de energie şi un partener comercial principal.

Vizita face parte din eforturile depuse de prinţul saudit pentru promovarea unor reforme ample de reducere a dependenţei Regatului de exporturile de petrol şi pentru a prezenta Arabia Saudită ca o naţiune internaţională dinamică, cu diverse oportunităţi promiţătoare pentru investitorii globali.

Prinţul Mohammed a sosit în China luni pentru discuţii legate de economie şi securitate, iar marţi s-a întâlnit cu vicepremierul chinez Zhang Gaoli, a precizat agenţia de ştiri SPA.

Cu ocazia vizitei au fost semnate 15 memorandumuri de înţelege între cele două naţiuni în domenii precum stocarea petrolului, resursele de apă, cooperare în sectorul ştiinţific şi tehnologic sau cooperare culturală, a adăugat SPA.

“În timpul întâlnirii au fost evaluate relaţiile strategice şi oportunităţile viitoare pentru îmbunătăţirea parteneriatului existent între Regatul Arabiei Saudite şi China”, a adăugat SPA.

În luna aprilie, prinţul Mohammed a lansat reforme economice radicale pentru dezvoltarea industriilor nepetroliere din Arabia Saudită şi pentru a atrage investiţii străine în valoare de miliarde de dolari. Băncile şi companiile chineze şi japoneze sunt aşteptate să joace un rol major în aceste reforme.

După vizita efectuată în China, prinţul saudit va vizita Japonia în perioada 31 august–3 septembrie, unde se va întâlni cu premierul nipon Shinzo Abe.

Din Japonia, prinţul se va întoarce în China pentru a conduce delegaţia Arabiei Saudite la Summitul G20 din 4-5 septembrie, care va avea loc în oraşul estic Hangzhou.

O sursă saudită familiară cu vizita prinţului Mohammed a declarat că acesta va prezenta la summitul G20 proiectele sale de reforme economice, care prevăd, printre altele, ca statul să cheltuie aproximativ 270 miliarde de riali (72 miliarde de dolari) în următorii cinci ani pentru proiecte de diversificare a economiei.

Tatăl prinţului Mohammed, Regele Salman, a condus delegaţia saudită la summitul G20 din 2015, care a avut loc în Turcia. Întrucât este liderul delegaţiei saudite la summitul G20 din acest an, poziţia politică a prinţului de 31 de ani, care a ieşit în evidenţă după ce tatăl său a preluat tronul în ianuarie 2015, se va consolida.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor