Desecretizarea arhivei SIPA. Ministrul Justiţiei se mai gândeşte

Tudorel Toader anunţă că, dacă arhiva SIPA conţine secrete de stat, acestea nu vor putea fi desecretizate de el.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

La o zi după ce a declarat că va iniţia în cel mai scurt timp demersurile necesare pentru desecretizarea arhivei SIPA, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă că în acest moment se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA şi că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el, relatează gândul.info.

Întrebat joi când ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, Tudorel Toader a răspuns: "Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea".

La întrebarea dacă va fi vorba de o desecretizare totală sau parţială a arhivei, ministrul a precizat: „Nu am cum să spun eu acum - totală, parţială - pentru că nu ştiu ce este în arhivă. Dacă vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu”.

"V-am răspuns, dacă sunt de competenţa ministrului - le desecretizează ministrul, dacă sunt de competenţa Guvernului – Guvernul, prin hotărâre. Dacă vor fi secrete de stat, e alt regim", a susţinut Toader.

Reamintim că ieri ministrul Justiţiei promitea demersuri rapide pentru desecretizarea arhivei SIPA. La scurt timp după acest anunţ, judecătorul Cristi Danileţ i-a adresat o scrisoare deschisă lui Toader, cerându-i să nu desecretizeze arhiva, căci aceasta conţine informaţii adunate în mod nelegal despre magistraţi care nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Uriaşul scandal SIPA a izbucnit după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat un incendiar articol în care vorbeşte despre copierea şi sustragerea unor dosare din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Danileţ. Reamintim că SIPA conţinea documente vizând viaţa privată a unor magistraţi şi ar fi putut fi folosită pentru şantajarea acestora. Danileţ a negat categoric acuzaţiile ce i s-au adus.

"evz dezinformează cititorii. Astea nu mai sunt speculaţii sau interpretări, sunt pur şi simplu minciuni. Acord 24 de ore publicaţiei pentru a-şi proba afirmaţiile sau a şi le retracta, însoţite de scuzele aferente faţă de mine şi de cititori.

Este halucinant cum nimeni nu se întreabă care miniştri au ordonat SIPA să strângă informaţii despre magistraţi, care au fost agenţii ce au strâns aceste informaţii în perioada 1991-2005, de ce i-au supravegheat pe magistraţi în viaţa privată, cu cât au fost plătiţi informatorii, cine au fost aceştia şi unde au ajuns ei în prezent, dar sunt făcute acuze la adresa celor care au dezvăluit public şi în mod repetat aceste abuzuri!", scria pe Facebook Danileţ, după ce articolul lui Andronic a explodat în presă.