Efectul Andronic - comisie pentru anchetarea posibilei copieri a arhivei SIPA

După ce "dezvăluirile" sale au dus la înfiinţarea unei comisii pentru anchetarea alegerilor din 2009, Dan Andronic - pus sub acuzare de DNA în două dosare grele - a mai lansat o bombă despre celebra arhivă SIPA. Rezultatul ar putea fi o nouă comisie...
Loredana Diacu
15.05.2017

alte articole

Călin Popescu-Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
15.05.2017

Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, luni, că la nivelul Ministerului de Justiţie se poate constitui o comisie pentru a verifica ce s-a întâmplat cu dosare din arhiva SIPA.

"Cel mai potrivit lucru ar fi că la ministerul Justiţiei se poate hotărî înfiinţarea unei comisii de anchetă pe acest subiect şi să vedem ce conţin aceste arhive pentru că ar putea să conţină date compromiţătoare la adresa unor magistraţi cu care aceştia ar putea să fie şantajaţi. Dacă vorbim de o independenţă autentică a magistraţilor, nu putem să fim convinşi că acest lucru se realizează în practică atâta timp cât există un risc de genul celui pe care l-am enunţat ca ei să fie şantajaţi cu informaţii care au fost eventual sustrase din arhive”, a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax.

Anunţul lui Tăriceanu vine la scurt timp după ce jurnalistul Dan Andronic - personaj pus sub acuzare în două dosare penale - a susţinut într-un articol publicat de Evenimentul Zile că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

Arhiva ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor şi, potrivit lui Andronic, a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse, relatează Hotnews.

"Judecătorii Cristi Danileţ şi Paul Dumitriu sunt indicaţi de membrii comisiei constituită de Chiuariu-Predoiu ca fiind cei care au predat dosarele SIPA ale unor magistraţi ex-ministrului Monica Macovei, pe care aceasta este posibil să nu le fi returnat", acuză Andronic.

Potrivit EVZ, comisia Chiuariu-Predoiu a cerut sesizarea CSAT şi a SRI - Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat pentru a continua ancheta însă Predoiu nu ar fi luat nicio măsură.

Aşa cum este de aşteptat, acuzaţiile aruncate de Andronic au stârnit reacţii. Astfel, Cătălin Predoiu anunţa, pe Facebook, că în mandatul său nu s-a intrat în arhiva SIPA. Cât despre ce s-a întâmplat până în 2008, Predoiu spune că a cerut comisiei Chiuariu un raport pe care l-a trimis la CSAT.

"Ulterior, am făcut o consultare scrisă inter-instituţională, o dezbatere publică şi un proiect de lege pe care l-am trimis Secretariatului General al Guvernului. Proiectul prevedea preluarea arhivei SIPA de către Arhivele Statului. Remarc că toţi miniştrii care mi-au urmat, Corlăţean, Pivniceru, Ponta, Cazanciuc, Prună, Iordache şi, până la această oră, Toader, au subscris acestei proceduri, de vreme ce nu au schimbat-o", scrie Predoiu.

La rândul său, ministrul Tudorel Toader a susţinut că nu are cunoştinţă că s-ar fi copiat dosare din arhiva SIPA dar că se va interesa.

Cât despre Monica Macovei, această neagă hotărât acuzaţiile:

"Spun încă o dată foarte ferm: nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras şi distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informaţie despre judecători sau procurori din dosarele SIPA.

Eu am decis desfiinţarea acestui serviciu secret, întrucât existau informaţii în spaţiul public că făcea abuzuri. Justiţia nu avea nevoie de un serviciu secret. Am decis să desfiinţez SIPA, iar arhiva să fie inventariată şi predată Administraţiei Penitenciarelor. Am fost singurul ministru care a decis desfiinţarea unui serviciu secret", scrie Macovei pe Facebook.

Aflat printre cei acuzaţi de Andronic, judecătorul Cristi Danileţ vorbeşte şi el despre manipulare.

"Evz dezinformează cititorii. Astea nu mai sunt speculaţii sau interpretări, sunt pur şi simplu minciuni. Acord 24 de ore publicaţiei pentru a-şi proba afirmaţiile sau a şi le retracta, însoţite de scuzele aferente faţă de mine şi de cititori.

Este halucinant cum nimeni nu se întreabă care miniştri a ordonat SIPA să strângă informaţii despre magistraţi, care au fost agenţii care au strâns aceste informaţii în perioada 1997-2005, de ce i-au supravegheat pe magistraţi în viaţa privată, cu cât au fost plătiţi informatorii, cine au fost aceştia şi unde au ajuns ei în prezent, dar sunt făcute acuze la adresa celor care au dezvăluit public şi în mod repetat aceste abuzuri!", scrie, pe contul său de socializare Danileţ.

SIPA, respectiv Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca aceasta să se ocupe si de protecţia magistraţilor.

SIPA s-ar fi ocupat însă mai mult decât de protecţie, abuzând de rolul său. Astfel, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, cea care a dispus desfiinţarea SIPA, declara că acest organism, prin agenţii săi, urmărea judecători, procurori sau avocaţi iar notele informative conţineau nu doar date despre activitatea profesională, ci şi despre viaţa privată a magistraţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor