Tăriceanu: Această arhivă SIPA pur si simplu ar trebui, în opinia mea, distrusă

Şeful Senatului a reacţionat prompt la vestea că arhiva SIPA ar putea fi desecretizată şi cere distrugerea acesteia.
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
17.05.2017

Arhiva SIPA ar trebui distrusă pentru a nu mai exista niciun fel de "instrument de şantaj" la adresa unor judecători şi procurori aflaţi în activitate, susţine şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Această arhivă SIPA pur şi simplu ar trebui, în opinia mea, distrusă, astfel că să nu mai existe niciun fel de instrument de şantaj la adresa celor care probabil încă mai sunt în zona judecător/procuror. Probabil că unii dintre ei au ieşit la pensie de când e arhiva, nu ştim, dar ceilalţi, care sunt încă în serviciu activ, să nu planeze asupra lor această ameninţare, pentru că nu mi se pare normal ca elementele de viaţă privată să poată să fie folosite împotriva lor, astfel încât judecata lor să fie distorsionată de temerea dezvăluirilor", a afirmat Tăriceanu, la B1 TV.

Potrivit lui Tăriceanu, elementele din viaţa privată a celor care lucrează în justiţie incluse în documentele arhivei SIPA pot fi folosite pentru "şantaj".

Din ce a apărut în spaţiul public despre arhiva SIPA, ce aflăm? Că în dosarele celor care lucrează în justiţie, deci, judecători, probabil şi procurori, în loc ca serviciul respectiv să se ocupe de partea de protecţie a lor în ceea ce priveşte tentativele de corupţie, legăturile nesănătoase între judecători, procurori şi cei care erau acuzaţi sau condamnaţi, aflăm că se strângeau informaţii inclusiv despre viaţa lor privată, elemente care sigur că pot să fie oricând folosite pentru un frumos şantaj. Nu ar fi o originalitate nici în România. Şi eu cred că, din acest motiv, ar fi normal ca această arhivă să nu fie predată, să ne trezim peste nu ştiu câtă vreme că iarăşi e spartă, e folosită sau nu ştiu ce.", a mai afirmat Tăriceanu.

Declaraţiile lui Tăriceanu au fost făcute în contextul în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că va iniţia în cel mai scurt timp demersurile necesare pentru desecretizarea celebrei arhive SIPA, subiect al unui uriaş scandal, după ce jurnalistul Dan Andronic - urmărit penal în două dosare - i-a acuzat pe Monica Macovei şi Cristian Danileţ că au fotocopiat ilegal informaţii secrete din respectivă arhivă.

SIPA

SIPA (la vremea respectivă devenită DGPA) a fost desfiinţată în 2006, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei. Potrivit hotărârii de guvern, documentele din arhivă trebuiau prelucrate şi inventariate de o comisie specială şi predate cu avizul conform al CSAT către Arhivele Naţionale sau instituţiile din sistemul de apărare şi siguranţă naţională, printre care şi SRI.

Potrivit gândul.info, judecătorul Cristi Danileţ, care a făcut parte din prima comisie de inventariere, declara la vremea respectivă că arhiva conţinea note informative nesemnate din registrul bârfei, care ar distruge însă reputaţia oricărui magistrat din România dacă ar fi publicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor