ISIL incendiază o biserică veche de 1.800 de ani din Mosul. Oraşul este curăţat de creştini

Extremiştii ISIL din Irak.
Extremiştii ISIL din Irak. (Pavel Petre / Epoch Times)

Membrii grupului militant Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL) au incediat complet o biserică catolică veche de 1.800 de ani din Mosul, Irak şi au „golit oraşul de creştini”, forţându-i să fugă sub ameninţările cu moartea, potrivit Patriarhului Bisercii Catolice Caldeene, Louis Sako.

Grupul ISIL din Mosul, numit „Daash”, a ars complet Diaceza Catolică Siriacă şi conţinuturile sale din Mosul. Un website afiliat a publicat fotografiile bisericii în flăcări, sâmbătă.

Incendierea bisericii vine pe fundalul distrugerii unui număr de alte monumente creştine din Irak în ultimele luni, inclusiv a mormântului profetului biblic Ioan, care a fost dezgropat de militanţii ISIL în estul Mosului.

Mulţi creştini din Mosul s-au grăbit să părăsească oraşul înaintea zilei de sâmbătă, când ISIL a emis un ultimatum prin care cerea creştinilor să se convertească la islam, să plătească o taxă sau să părăsească zona.

„Am părăsit Mosul-ul când am văzut că eram pe punctul de a fi măcelăriţi, şi ne aflam sub ameninţarea militanţilor înarmaţi. Ameninţarea a fost serioasă şi fermă”, a declarat un creştin local.

„Dar ceea ce a declanşat durerea şi amărăciunea s-a petrecut la punctele de control de la ieşirea din Mosul unde bărbaţii înarmaţi percheziţionau familiile, jefuindu-le toţi banii, în timp ce echipele de control ale Statului Islamic percheziţionau toate femeile, deposedându-le de bijuterii şi bani şi spunându-le că aceşti bani sunt proprietate islamică”, a adăugat acesta.

„Familiile creştine se îndreaptă către Dohuk şi Arbil”, în regiunea învecinată autonomă Kurdistan. „Pentru prima oară în istoria Irakului, Mosul este acum gol de creştini”, a declarat acesta.

Chiar dacă Irakul găzduia aproximativ 1 milion de creştini înainte de invazia condusă de Statele Unite în 2003, care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Saddam Hussein, oficialii bisericii estimează că numărul creştinilor din această ţară este în prezent în jur de 450.000.