Descoperire impresionantă: Insectă prinsă într-un chihlimbar, încrustat în maxilarul unui dinozaur
alte articole
Descoperirea unei fosile de dinozaur este un mare noroc, la fel şi o insectă antică prinsă în chihlimbar. Dar descoperirea ambelor lucruri în acelaşi timp este ca şi cum ai câştiga la loterie. În 2010, paleontologii care lucrează pe un cunoscut sit arheologic din Alberta, în Canada, au descoperit maxilarul unui hadrosaur de 75 de milioane de ani. Fosila era “împodobită” cu o picătură de chihlimbar „neobişnuit de mare” - de 7 centimetri lăţime - care conţine o afidă şi resturi de ramuri. Un studiu publicat în Scientific Reports explică incredibilul lanţ de evenimente care au avut loc pentru ca dubla fosilă să ajungă în acest fel până în zilele noastre.
Paleontologii cred că, după ce hadrosaurul Prosaurolophus lung de 9 metri a murit şi carnea sa a putrezit, animalul s-a scufundat într-un râu. Acolo, coincidenţă, a căzut, de asemenea, şi o picătură de răşină lipicioasă din ceea ce pare a fi un lemn de secoya. Potrivit autorilor, picătura, care conţine un afid Cretamyzidae, o familie din cretacic ce devora scoarţa coniferelor, a fost presată pe os de fluxul apei. Ulterior, sedimentele au acoperit aceste două fosile timp de zeci de milioane de ani, timp în care răşina s-a întărit în chihlimbar, conform celor explicate pe site-ul web Science.
Descoperirea nu este doar o curiozitate, deoarece oferă un număr mare de secrete despre mediul în care a trăit dinozaurul. Deşi fosilele din dinozaur şi răşină sunt abundente în cretacicul târziu din vestul Canadei, acestea sunt rareori asociate, deoarece condiţiile de conservare a acestora diferă. Prin urmare, datele despre oase şi chihlimbar reprezintă surse de informaţii în mare măsură independente, dar complementare, în ceea ce priveşte diferite aspecte ale ecosistemelor antice. În noua fosilă, urmele de plante şi insecte din chihlimbar confirmă faptul că unii hadrosaur se hrăneau cu coniferele din apropierea zonelor inundabile de coastă.
Articol ştiinţific de referinţă: A direct association between amber and dinosaur remains provides paleoecological insights / Ryan C. McKellar, Emma Jones, Michael S. Engel, Ralf Tappert, Alexander P. Wolfe, Karlis Muehlenbachs, Pierre Cockx, Eva B. Koppelhus & Philip J. Currie /Scientific Reports volume 9, Article number: 17916 (2019