Descoperire "explozivă" la Fukushima: o bombă din cel de-al Doilea Război Mondial

Bomba a fost descoperită de un angajat al unei companii subcontractante pentru a construi o parcare.
Muncitori în salopete îşi aşteaptă intrarea în reactorul nuclear Fukushima. (DAVID GUTTENFELDER/AFP/Getty Images)
Mioara Stoica
11.08.2017

O bombă, probabil din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită joi, 10 august a.c., în Japonia, în preajma centralei nucleare Fukushima Daiichi, a comunicat compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul instalaţiei, care a fost afectată de un tsunami în 2011.

Dispozitivul „a fost detectat la 7.30, ora locală (01.30 în România), de către un angajat al unei companii subcontractante care voia să construiască o parcare“, a declarat un purtător de cuvânt al TEPCO. Bomba, de aproximativ 85 de centimetri lungime şi 15 cm diametru, se află la o distanţă de un kilometru de clădirile reactoarelor doi şi trei ale instalaţiei, a specificat acesta. „Am alertat serviciile de poliţie din Futaba, care sunt în prezent responsabile pentru caz“, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de publicaţia El Pais.

Forţele de Autoapărare ale Japoniei vor fi responsabile pentru operaţiunile de eliminare a bombei, după verificarea riscului de explozie.

Regiunea în care este localizată centrala nucleară Fukushima Daiichi se află între oraşele de coastă din Futaba şi Okuma (nord-est); în timp de război a găzduit o bază aeriană a armatei japoneze care a fost bombardată de Statele Unite ale Americii, conform informaţiilor deţinute de TEPCO.

Aceste două oraşe au fost evacuate complet după dezastrul nuclear provocat de tsunami-ul din martie 2011, iar în prezent sunt pustii şi nelocuite.

Centrala nucleară Fukushima Daiichi se află în fază de demontare a celor şase reactoare, dintre care patru au fost grav afectate de exploziile de hidrogen după cutremurul violent, urmat de tsunami, de acum şase ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor