Rachetă nucleară britanică virează către SUA. Londra acuzată de muşamalizarea unei erori în programul Trident

Guvernul britanic al premierului May se află într-o poziţie foarte stânjenitoare după ce s-a aflat că a ascuns eşecul testării unei rachete balistice. Racheta neînarmată, în loc să se îndrepte spre destinaţia dinainte stabilită, a zburat în direcţie opusă – spre Statele Unite.
Submarinul britanic HMS Vengeance. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.01.2017

Sistemul britanic Trident pentru descurajare nucleară (sau atac?), cu o vechime de 50 de ani şi care este localizat pe patru submarine în largul coastei Scoţiei, este subiectul unui nou scandal. Persoana care a raportat că sistemul este învechit şi periculos a fost înlăturată din funcţie, iar eşecurile repetate ale testelor de rachete au fost muşamalizate.

Într-un interviu acordat BBC, premierul britanic Theresa May i-au fost puse întrebări neconfortabile referitoare la sistemul Trident. Totuşi, May a refuzat, de patru ori la rând, să răspundă dacă ştia că au fost probleme la testarea rachetelor.

Dar, unii analişti susţin că acest scandal nu ar avea legătură cu testul eşuat sau cu siguranţa publică, ci ar avea legătură cu faptul că cele patru submarine nucleare ce nu funcţionează corespunzător ar putea transforma în orice moment coasta Scoţiei într-un Cernobîl sau Fukushima al vestului Europei.

De această dată a fost mai mult decât un test obişnuit, pe care sistemul Trident le-a desfăşurat de multe ori.

Testul respectiv a avut loc în iunie 2016, racheta neînarmată fiind lansată de pe un submarin britanic aflat în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului american Florida.

Imediat după lansare, racheta de tip Trident II D5, capabilă să ucidă milioane de oameni într-un singur atac, a funcţionat greşit şi s-a îndreptat spre teritoriul american, căzând în cele din urmă în ocean, a declarat ziarul The Sunday Times, citând surse militare britanice. Cauza incidentului rămâne pe moment secretă.

Totuşi, guvernul britanic a ascuns informaţiile despre testul eşuat, care a avut loc cu puţin timp înaintea unui vot al Camerei Comunelor pe tema viitorului sistem Trident. Imediat după test, cabinetul May a anunţat în mod oficial: “Forţele navale regale au efectuat un test de rutină cu o rachetă Trident neînarmată, lansată de la bordul submarinului HMS Vengeance în cadrul unei operaţiuni pentru certificarea submarinului şi a echipajului. Submarinul şi echipajul au fost testate şi certificate cu succes, permiţând revenirea la nivel operaţional. Avem încredere deplină în capacitatea noastră de disuasiune nucleară”.

Mai mult, după comunicatul publicat de cabinetul May, Camera Comunelor a aprobat construirea a patru submarine dotate cu rachete Trident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor