Deputaţii jurişti au aprobat Legea “Big Brother”, obţinerea datelor - cu mandat de la procuror

(photos.com)
Epoch Times România
11.04.2012

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri, cu 10 voturi “pentru”, Legea stocării datelor de trafic de telefonie şi internet.

Deputaţii jurişti au aprobat două amendamente ale deputatului Varujan Pambuccian, potrivit cărora este nevoie de un mandat emis de procurorul de caz pentru obţinerea datelor în format electronic şi de o semnătură electronică din partea celor care furnizează datele care să ateste veridicitarea documentelor.

Raportul comisiei urmează să fie completat săptămâna viitoare cu unele “aspecte tehnice”, după care va intra în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională.

Legea iniţiată de fostul ministru PDL al Comunicaţiilor, Valerian Vreme şi de către deputatul PDL Adrian Bădulescu a fost respinsă de Senat la 21 decembrie 2011. Ea obligă furnizorii de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină anumite date care să fie trimisă, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Potrivit legii, furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi Internet sunt obligaţi să stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. Proiectul prevede, printre altele, ca în cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. In cazul serviciilor de Internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit. După un an, datele trebuie să fie distruse.

Iniţiativa legislativă are la bază Directiva 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii şi de modificare a Directivei 2002/58/CE, adoptată în martie 2006. Directiva prevede obligaţia furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii de a asigura crearea unor baze de date în vederea păstrării, pe o perioadă de timp cuprinsă între 6 şi 24 de luni, sub rezerva condiţiilor prevăzute de directivă şi a avut ca termen limită de transpunere în legislaţia naţională data de 15 septembrie 2007.

În 2009, o iniţiativă similară a fost declarată neconstituţională, pe motiv că reprezintă o ingerinţă în viaţa intimă a persoanei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor