Deputat transnistrean "avertizează": Moldova este pompată cu arme împotriva Transnistriei şi a militarilor ruşi de pe Nistru

Republica Moldova este încărcată la greu cu arme împotriva Transnistriei şi a militarilor ruşi de pe Nistru, a declarat, pentru RIA Novosti, deputatul aşa-numitului Consiliul Suprem al nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene Andrei Safonov.
„Moldova este pompată cu arme începând cu anul 2022, la greu... Împotriva cui sunt aceste arme? Doar împotriva trupelor transnistrene şi a unor părţi din Rusia staţionate în Transnistria”, a „avertizat” Safonov.
Potrivit aşa-zisului deputat de la Tiraspol, de această dată Republica Moldova ar fi plasată în centrul unor posibile acţiuni îndreptate împotriva Rusiei şi a Transnistriei.
Mai mult decât atât, Safonov consideră că autorităţile de la Chişinău se îndreaptă clar spre ruperea tuturor relaţiilor cu Federaţia Rusă şi spre retragerea completă a statului din CSI (Comunitatea Statelor Independente).
„Până când nu s-a implicat încă în nicio aventură militară, dar cine ştie, va putea ţara să reziste recomandărilor partenerilor occidentali care sunt mai perseverenţi ca oricând?”, se întreabă Andrei Safonov.
Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la OSCE că Republica Moldova este destinată să devină următoarea „victimă” în războiul hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei, în timp ce NATO şi UE ucid formatul de negocieri „5+2”, „ultimul lucru rămas din eforturile comune pentru reglementarea conflictului transnistrean”.
„Ceea ce a transmis ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, actualului Guvern naţionalist de la Chişinău – pro-occidental şi pro-românesc în acelaşi timp –, nu este decât un avertisment sincer împotriva tentativelor de provocări pe scară largă împotriva Transnistriei, fie că vorbim despre încercarea de a distruge economia Transnistriei, sau de întreprinderea unor acţiuni în forţă de orice amploare pe Nistru”, a comentat Safonov.
Deputatul aşa-numitului Consiliul Suprem de la Tiraspol a adus în discuţie tot felul de informaţii din presă conform cărora „şoimii” occidentali ar dori să „extindă frontul” rus din contul altor regiuni din jurul Rusiei. Potrivit acestuia, în astfel de condiţii rămâne doar de dezechilibrat situaţia de pe Nistru.
„Deşi autorităţile Moldovei se declară doar pentru soluţionarea paşnică a conflictului moldo-transnistrean, formatul de negociere 5+2 a fost distrus, nu în ultimul rând prin eforturile Chişinăului. Fără un dialog permanent, este imposibilă consolidarea păcii în zona de conflict. Deci, trebuie reanimat” , a adăugat Safonov, potrivit RIA Novosti.
Menţionăm că din formatul „5+2” fac parte Chişinăul şi Tiraspolul care nici până în prezent nu este recunoscut drept entitate separată de Moldova; Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE, consideraţi a fi mediatori în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean; Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, care s-au alăturat după 2005, cu statut de observatori.
Potrivit sursei citate, 60% dintre rezidenţii regiunii transnistrene ar fi ruşi şi ucraineni, iar Transnistria ar fi încercat să se rupă de Republica Moldova încă înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice, temându-se de dorinţa naţionalistă a Moldovei de a se uni cu România, iar în 1992, după o încercare eşuată a autorităţilor moldoveneşti de a rezolva problema cu forţa, Transnistria a devenit practic un teritoriu aflat în afara controlului Chişinăului.
De menţionat că, săptămâna trecută, ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov a subliniat, într-un interviu pentru dw.com, că peste 90 la sută din locuitorii regiunii transnistrene deţin cetăţenia Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în ultimii ani, locuitorii din stânga Nistrului au s-au bucurat de un şir de beneficii din partea Chişinăului, precum şi a partenerilor externi ai Republicii Moldova, şi doar la nivel înalt, aşa-numitele autorităţi de acolo dau înainte cu politica Kremlinului.
Acum un an în urmă, şi fostul preşedinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon a declarat că guvernarea PAS ar pregăti mobilizarea cetăţenilor având intenţia să se implice în acţiuni militare pe Nistru, „la cererea şi cu susţinerea aliaţilor externi ai Maiei Sandu”.
Mai mult decât atât, fostul şef de stat scria atunci pe pagina sa de socializare că se pregătea, inclusiv, „absorbţia” Republicii Moldova de către România. „În acest caz, Republica Moldova va fi, de facto, trecută sub administrarea militară directă a Occidentului şi va deveni poligon de război. Iar moldovenii vor deveni carne de tun în jocurile geopolitice ale străinilor”, scria Dodon.