Congresul SUA aprobă un fond de 100 milioane USD pentru contracararea agresiunii ruseşti

În contextul relaţiilor deja tensionate dintre Moscova şi Washington, Congresul american a autorizat un fond de 100 de milioane USD destinat contracarării agresiunii percepute din partea Federaţiei Ruse şi pentru susţinerea organizaţiilor societăţii civile în Europa şi Eurasia.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)

Congresul SUA a votat joi un nou fond de 100 milioane de dolari pentru contracararea “influenţei şi agresiunii ruse” şi o dispoziţie care impune noi restricţii şi monitorizarea diplomaţilor ruşi aflaţi în SUA – măsură despre care Moscova a declarat că nu era necesară.

Ambele iniţiative au fost incluse într-un buget de 1,1 trilioane de dolari destinat finanţării guvernului federal în acest an. Bugetul a primit undă verde din partea Senatului SUA şi acum aşteaptă semnătura preşedintelui Donald Trump.

Fondul de 100 milioane de dolari este produsul mai multor propuneri depuse la Camera Reprezentanţilor şi Senat în ultimele câteva luni, în condiţiile în care politicienii au urmărit să contracareze interferenţa percepută din partea Rusiei în Europa şi alte zone ale lumi.

Un număr tot mai mare de democraţi şi republicani au ridicat problema răspândirii aşa-ziselor “ştiri false”, finanţarea străina a partidelor politice, propaganda directă şi alte activităţi, susţinând că acestea sunt indicii ale unui efort agresiv rusesc de a submina sau a interfera cu guvernele considerate având o poziţie ostilă faţă de Moscova.

Campaniile electorale din Franţa şi Germania au fost marcate de suspiciuni privind interferenţa rusească, aşa cum a fost în timpul alegerilor prezidenţiale de anul trecut din SUA.

Fondul, numit Countering Russian Influence Fund, vizează în mod specific Europa, iar banii sunt alocaţi “grupurilor societăţii civile implicate în elaborarea legilor, pentru programe media, cibernetice şi de altă natură, care întăresc instituţiile şi procesele democratice şi contracarează influenţa şi agresiunea rusească”, conform noii legislaţii.

Cele 100 milioane de dolari vor fi folosite pentru susţinerea de programe pro-democraţie în Federaţia Rusă, inclusiv pentru promovarea libertăţii Internetului, şi de asemenea pentru a susţine democraţia şi statul de drept, potrivit politicilor Departamentului de Stat american.

Legislaţia direcţionează, de asemenea, bani către aşa-numitele ţări din Parteneriatul Estic – un program UE cu fostele state sovietice Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Fondurile vor ajuta la “progresul punerii în aplicare a acordurilor de asociere şi a acordurilor comerciale încheiate cu Uniunea Europeană şi la reducerea vulnerabilităţii lor în faţa presiunilor economice şi politice externe venite dinspre Federaţia Rusă”.

De asemenea, în legislaţia bugetară adoptată de Senatul SUA a fost inclusă şi o dispoziţie care înăspreşte monitorizarea diplomaţilor ruşi aflaţi pe teritoriul american.

Secţiunea respectivă cere Departamentului de Stat, FBI-ului şi directorului Agenţiei Naţionale de Informaţii să stabilească o procedură care, în esenţă, să oblige diplomaţii ruşi să anunţe din timp FBI-ul de călătoriile pe care vor să le efecuteze în apropierea teritoriilor unde sunt amplasate ambasadele şi consulatele.

Anul trecut, când s-a aflat că politicienii americani au luat în considerare adoptarea unor astfel de restricţii, Ministerul rus de Externe a criticat acţiunea şi a ameninţat cu măsuri retaliatorii împotriva diplomaţilor americani din Rusia.