Dumitru Alaiba: Procuratura să investigheze modul în care o persoană condamnată în România a primit cetăţenia R.Moldova

Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova
Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Recent, în spaţiul public a apărut informaţia, potrivit căreia preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, oferă protecţie fostului deputat de peste Prut Cristian Rizea. Potrivit deputatului PAS Dumitru Alaiba, răspunsul preşedinţiei în privinţa acestui subiect a fost unul nesatisfăcător şi interpretabil.

„Ei spun ceea ce noi ştim şi din surse publice. Că nu a fost un decret de acordare a cetăţeniei. Ei speră să pună punct aşa. Este insuficient. Acest răspuns lipsit de exhaustivitate m-a făcut şi mai curios.

„Există o explicaţie clară de ce Rizea, condamnat în România pentru spălări de bani şi alte scheme, se simte în siguranţă în Moldova - e protejat. Şi există o neclaritate imensă despre modul în care acesta a obţinut paşaport moldovenesc. Iar instituţiile au luat apă în gură, în loc să ofere răspunsuri clare”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de socializare a parlamentarului de la Chişinău.

Totodată, acesta a precizat că a întrebat Agenţia Servicii Publice şi Ministerul Economiei despre modul în care Rizea a primit cetăţenia şi dacă nu cumva este unul dintre beneficiarii schemei de cetăţenie prin investiţie - unul din cele mai glorioase voturi Plahotniuc -Dodon. „Deşi însuşi programul a fost lansat în noiembrie 2018, mare parte a legislaţiei deja era în vigoare în mai 2018, când Rizea a primit cetăţenia”, a punctat Alaiba.

De asemenea, acesta s-a adresat Procuraturii Generale a Republicii Moldova solicitându-i să investigheze toate circumstanţele în care o persoană condamnată în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, a primit fără probleme cetăţenie, încă şi în regim de urgenţă.

„Dată fiind perioada electorală în care suntem şi faptul că investigaţia jurnaliştilor de peste Prut acuză direct pe actualul preşedinte de protecţionism, este foarte important ca publicului să îi fie oferite toate clarificările despre acest caz. Cum a primit Rizea cetăţenie? Conform căror prevederi? Ce instituţii au fost implicate? Cine a ştiut? Este important ca oamenii să ştie.

Ţara noastră nu trebuie să devină un loc de întâlnire al criminalilor, corupţilor, mafioţilor şi spălătorilor de bani din regiune. Atâta timp cât nu va exista lege, atâta timp hoţii din toată regiunea se vor simţi aici în siguranţă, ştiind că pot să-şi cumpere confortul şi libertatea, încă şi la preţ ieftin. Asta e viziunea lui Dodon pentru ţara noastră. Capitala euroasiatică a hoţiei”, a conchis Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe